Хората остаряват биологично на три етапа, като основните преходи са на 34 години, на 60 и на 78 години, съобщи Сайънс алърт.

Американски невролози установиха, че остаряването не е дълъг и непрекъснат процес, който настъпва с еднаква скорост през живота. Откритието ще помогне да бъдат опознати механизмите на някои възрастови заболявания като сърдечносъдовите или Алцхаймер.

Учените от Станфордския център за изследване на болестта на Алцхаймер са разработили нов метод за прогнозиране на възрастовите промени по протеинови нива в кръвта. Така са идентифицирали и вълнообразните етапи на остаряването.

"Тези промени се проявяват в резултат от движението на клъстери протеини по определени модели. Кулминацията се проявява на три вълни на стареене", пишат специалистите в сп. "Нейчър Медисин".

Учените са стигнали до този резултат, като са анализирали данни от кръвна плазма на 4263 души на възраст от 18 до 95 години. Те са разглеждали нивата на около 3000 протеина, движещи се в биологичните системи. От тях 1379 варират с възрастта. Големи промени в нивата са забелязани на възраст около 34, 60 и 78 години

Дарик