Руснакът Илнур Закарин може да смени националността си, за да участва на олимпийските игри в Токио. Това призна колоездачът по време на подготовката си за сезон 2020.

В началото на декември Русия получи 4-годишно наказание от Световната антидопингова агенция (WADA) за участие в големи спортни събития. Закарин, който живее в Кипър от шест години, може да вземе паспорт на островната държава.

Както и по време на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 г., някои руски спортисти ще могат да участват под неутрален флаг.

"Искам да участвам в Токио, независимо под какъв флаг. Ако Русия не може да участва, то бих могъл да съм на олимпийските игри под неутрален флаг. В главата си имам идея и за кипърски паспорт, но не знам дали ще успея да уредя документите навреме", каза Закарин.

Колоездачът не успя да участва на игрите в Рио през 2016 г., като това се случи малко след излизане на доклада "Макларън". Руската федерация нямаше наказание по това време, но Закарин не получи разрешение да участва заради минало провинение. Той изтърпя 2-годишна санкция между 2009 и 2011 г. за употреба на анаболния стероид метандиенон.

"Последния път пропуснах игрите заради политически игри. Никога не трябва да смесваме политиката с олимпийските игри и тогава бях жертва", добави Закарин.

Руснакът, който е на 30 години, има три влизания в топ 10 в големи обиколки, включително трето място от Вуелта Испания през 2018 г.

Дневник