През 2019-та 65,5% от населението на Шуменска област на възраст между 16 и 74 години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Това е под средния процент за страната, който е 66,8%, съобщиха от Териториалното статистическо бюро /ТСБ/.

За сравнение относителният дял на хората, използващи редовно интернет, е най-висок в област София - 79,8%, а най-нисък в Пазарджик - 39,5%.

В Шуменско мъжете са по-активни и по-често се възползват от удобствата на глобалната мрежа в сравнение с жените - съответно 69,1 и 62,1%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като е регистрирана правопропорционална зависимост между образователното равнище и честотата на използване на глобалната мрежа. Докато 100% от висшистите и 72% от тези със средно образование са редовни потребители, то едва 40,3% от хората с основно или по-ниско образование влизат в Интернет.

Шуменска област е на осмо място по достъп до интернет в страната. 77,3% от домакинствата /при 75,1% средно за страната/ имат интернет в домовете си. За периода 2010-2019 г. достъпът до интернет на домакинствата от областта се е увеличил с 52,1 процентни пункта.

Изследването за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология. В Шуменска област са анкетирани 93 домакинства и 187 души от 11 населени места - четири града и седем села.

ШУМ.БГ