29,50% от първокласниците в Шумен не сядат на повдигаща седалка, когато се возят в колата. Това сочат данните от третия етап на кампанията „С предпазен колан на задната седалка“, който включваше най-малките ученици в община Шумен.

Сред тях бе проведено обучение за това, колко важно е ползването на колан и че малките деца трябва да стоят на повдигаща седалка отзад в колата. От всички 610 анкетирани деца обаче 180 деца, или 29,5% са отговорили, че никога не сядат на повдигаща седалка. А това е от изключително значение за безопасността на децата, които са по-ниски от 150 см., тъй като повдигащата седалка помага коланът да не преминава през врата на детето, защото е опасно при рязко спиране или катастрофа.

Данните от останалите отговори на анкетата са по-успокояващи. От всички 610, едва 24 ученици са посочили, че се возят отпред, вместо отзад, а 27 деца са признали, че мама и тати никога не слагат колан, докато се возят или шофират. 536 деца или 87,7% са посочили, че те винаги се возят с колан.

Припомняме, че инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ стартира през миналата учебна година и обхвана над 3200 деца от първи до четвърти клас от училищата в Шумен, селата на общината, както и деца от Каспичан и Плиска. Предстои проектът да обхване децата от цялата област.

Идеята е заимствана от фирма Солвей Соди, която през 2015 г. за първи път стартира инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ в гр. Варна и региона. Тази учебна година тя се осъществи в Шумен със съдействието на "Херти" АД, "Алкомет" АД, "Телепол", "Рока България", "Теси", "Примекс", "Unicredit Bulbank", "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг", "Бони", Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ШУМ.БГ, в. "Шуменска заря", Радио Шумен, Дарик радио, shmoko.bg.

ШУМ.БГ