Шуменският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 19-годишния Мартин Асенов, който в събота прободе с нож в стомаха връстника си Марин Маринов на ул. „Генерал Скобелев“.

Марин по-късно почина от раните си.

Според съдия Мариана Георгиева „събраните доказателства дават обосновано предположение, че обвиняемият има съпричастност към деянието, за което отговоря". Съдът счете, че Мартин има опасност да се укрие поради две причини – обвинен е в тежко престъпление, за което се предвижда от 10 до 20 г. затвор, а освен това е напуснал местопрестъплението и се е скрил от органите на реда.

По време на днешното съдебно заседание прокуратурата заяви, че по намерения нож в дома на Мартин ДНК експертизата е доказала, че кръвта е на жертвата. Стана ясно, че Марин е прободен два пъти в областта на корема. Обвинението допълни, че въпреки че Мартин е с чисто съдебно минало, той е извършил тежко престъпление и може да се укрие, ако не е в ареста.

Защитата на Мартин Асенов изтъкна, че в случая не се знае кой е жертвата и кой е нападателят, кой е инициирал сбиването. Адвокатът на обвиняемия заяви, че Мартин е извадил ножа, за да се защити, след като е бил нападнат и му бил нанесен побой. „Мартин има наранявания по тялото, отпред и отзад по главата. Той е обяснил всяко едно от нараняванията си. Той дава най-правдивите обяснения за случилото се. Свидетелят Михайлов има участие в престъплението. Мартин е действал в рамките на неизбежната отбрана“, заяви адв. Пламен Петков в днешното заседание. Той подчерта, че Мартин е съдействал на разследването, с чисто съдебно минало е, работи на трудов договор, живее при семейството си и поиска по-лека мярка за неотклонение.

Съдът обаче не уважи искането на защитата и остави Мартин Асенов за постоянно в ареста. Преди да се произнесе с определението си съдия Георгиева попита обвиняемият има ли здравословни проблеми, на което той отговори отрицателно.

Определението на ШОС подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

ШУМ.БГ