Системата Видеоасистент на рефера (ВАР, VAR) ще влезе в българската елитна efbet Лига най-рано през пролетта на 2021 г. за втората фаза на първенството, заяви Петър Петров, шефът на комисията, натоварена от Изпълкома на БФС с процеса за въвеждане на ВАР.

Петров е бивш шеф на съдийската комисия на футболната ни централа и човек, когото УЕФА ползва за обучението на млади съдии. Напоследък по темата се изговори много, покрай предложението на боса на "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Направени са първите стъпки в дългия процес - изпратени са писма до ФИФА, УЕФА, както и до Международния борд за футболните правила (IFAB). Както и запитвания за оферти до фирмите, които осигуряват техническото оборудване. Цени се очакват в края на януари, когато ще бъде направена и инспекция от УЕФА на стадион "Васил Левски" за мача на националите срещу Унгария на 26 март.

Тогава ВАР - осигурен от УЕФА, ще дебютира на арената в центъра на София. А дебютът на видеоасистента в България ще бъде на 20 февруари, когато "Лудогорец" приема "Интер" (Милано) в първи 1/16-финал на Лига Европа. Стадионът на "орлите" в Разград вече е инспектиран от делегата на мача "Лудогорец" - "Ференцварош", който е дал предписания какво е необходимо да се направи.

Предстои оглед и на останалите ни стадиони. 

    „Това е един много дълъг и труден процес, заяви Петър Петров. - Наред с всички процеси по намиране на най-добрата оферта, имаме много други чисто технологични, координационни и обучителни процеси, което е един цикъл минимум година-година и половина. Вчера бяха изпратени официални писма, първо до ФИФА и комисията IFAB, тъй като те са тези, които дават точната процедура и сертификат, за да бъде стартирана системата ВАР. Ние сме поканили в края на януари те да изпратят свои представители, да направят одит на нашите стадиони, както и презентация, в която ние целим да поканим вас, фенове, капитани на отбори, собственици. Това е първата стъпка.“

Най-общо ВАР се дели на два типа. В единия случай, освен камерите по стадионите, информационното табло и т.н., видеостаята е базирана на едно място в студио и съдиите осъществяват радиовръзка с колегите си в нея. По думите на Петров, това е технологията, която се използва на големите първенства и от най-богатите лиги.

Но тя най-вероятно ще се окаже твърде скъпа за България. По-възможна е предлаганата от германска фирма - микробуси, които обикалят стадионите и превозват част от техниката и техническите лица.

    „Засега въпросителните пред нас са повече от отговорите, но това е бъдещето. И това трябва да бъде ясно на нашата общественост. Сега е взето решение, което трябва да е известно от нашите отбори - от 2021 г. и в груповата фаза на Лига Европа ще трябва да се използва системата ВАР и съответно от същата година във всички първенства, които организира УЕФА. Както казва и президентът Алексанрдър Чеферин, независимо от слабите, които има ВАР, връщане назад няма“, коментира Петров.

Стои въпросът и с обучението на българските съдии за ползване на ВАР, за разположение на камери... Не е ясно дали в България може да се използва мониторът, който самият главен съдия гледа край терена, защото и това е скъпо удоволствие. Радиовръзката трябва да бъде осигурена предварително.

Шефът на съдийската комисия на БФС Костадин Стоичков вярва, че с въвеждането на ВАР в България напрежението върху реферите ще спадне значително и ще има справедливи решения, когато те са сгрешили.

Клуб Z