Кампанията срещу расизма в италианския футбол, използваща картини на маймуни, е неподходяща. Това признаха от ръководството на Серия А с обръщение във вторник вечерта. Часове след като беше представена кампанията "Не на расизма" с три картини на шимпанзета, се стигна до остри реакции от клубовете, неправителствени организации и фенове.

"Осъзнавам, че тези картини не са подходящи, за което цялата лига поднася най-искрените си извинения", каза изпълнителният директор Луиджи де Сиерво.

Авторът на картините Симоне Фугацото защити своите творби с мотива "всички сме маймуни".

Много сериозни критики имаше от "Милан" и "Рома". "Росонерите" обявиха, че не одобряват използването на маймуни в кампанията.

"Разбираме, че лигата иска да се бори с расизма, и това е похвално, но не вярваме, че точно това е начинът", обясниха от "Рома".

Организацията FARE, която се бори срещу расизма в Европа, заяви, че кампанията на италианския футбол "прилича на лоша шега". "Оставаме безмълвни от това, което видяхме в Италия". Подобна е реакцията и на британската организация Kick it Out: "Използването на маймуни е напълно неподходящо в такъв случай".

"Действията на Серия А в желанието да се преборим с расизма не могат да бъдат подлагани под съмнение. Ние ще продължим да бъдем много активни и до края на февруари ще бъдем готови с нов проект, който няма нищо общо с тези картини", добави Де Сиерво.

В последните месеци в Италия имаше няколко случая на расизъм. Младежки национал на Англия се оплака от обиди в мач между "Сампдория" и "Рома". Същото се случи и на Марио Балотели в среща на неговия "Бреша" с "Верона". Последният случай беше в дербито между "Рома" и "Милан" спряха достъпа на вестник "Кориере дело спорт" заради расистки скандал.

Дневник