Първоначалните отзиви след премиерата на филма „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ са предимно положителни, съобщи Ройтерс. През цялата прожекция феновете аплодираха, възклицаваха, викаха одобрително.

Една от почитателките на сагата Кейти Уилсън каза, че филмът я е „побъркал напълно“. „Те са свършили толкова добра работа с преплитането на новия свят от „Междузвездни войни“, който са създали, с носталгията на феновете, израснали с „Междузвездни войни“ и любовта към тях“, уточни тя.

Принцеса Лея се завръща във филма въпреки смъртта на Кари Фишър през 2016 г. Във „Възходът на Скайуокър“ са включени неизползвани кадри от „Силата се пробужда“.

Макар и новият филм да е краят на сагата за семейството на Скайуокър, „Дисни“ планира продукции с нови герои от декември 2022 г. Подробности обаче компанията още не разкрива. „Искаме да не прибързваме, докато не сме сигурни, че сме прави“, каза изпълнителният директор на „Дисни“ Боб Айгър.

Тези, които харесаха филма, изтъкнаха, че той е най-оптимистичния от трилогията, но също го определиха като „мрачен и страшен“, съобщи в. „Индипендънт“. Брандън Дейвис от ComicBook.com харесва обратите във филма: „Мащабен е и пълен с изненади, и както казва Люк Скайуокър: „Няма да стане както си мислиш“.

Джена Буш, фенка и основателка на „Легионът на Лея“, каза: „Направо ме отвя! Никога филм не ми е харесвал толкова много. Това е краят на една ера и на франчайз, които определиха живота ми и това им отдава дължимото по начин, който не съм си представяла, че е възможен“.

Ерик Айзенбърг, редактор от CinemaBlend обаче отбеляза, че макар и да има „добри“ елементи във филма, има и „повече разочароващи“. „Има много решения, които са необясними, угаждане на феновете, което е неуместно, както и пропуснати детайли. Разочарован съм“.

Мнозина казаха, че филмът е с прекалено много екшън. Тери Шуорц каза, че усещането е „като извинение към „Последните джедаи“, режисиран от Райън Джонсън.

„Възходът на Скайуокър“ е последният филм от поредица, която е на второ място по приходи за всички времена - повече от 9,2 милиарда от продажба на билети, припомни Ройтерс. С него приключва история, започнала преди 42 години през 1977 г., когато Джордж Лукас представя героя Люк Скайуокър (Марк Хамил) и въодушевява публиката с дроиди, високи космати воини (укита) и много други необичайни герои.

„Нищо не обединява хората като „Междузвездни войни“, каза режисьорът на „Възходът на Скайуокър“ Джей Джей Ейбрамс. Той е и съсценарист на филма заедно с Крис Терио. Джей Джей Ейбрамс режисира и седмия епизод от поредицата „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ (2015).

В ролите във филма „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ са Марк Хамил, Дейзи Ридли, Адам Драйвър, Кари Фишър (1956 - 2016), Джон Бойега, Оскар Айзък, Антъни Даниълс, Наоми Аки, Домнал Глийсън, Ричард Грант, Лупита Нионго, Кери Ръсел, Йонас Суотамо, Кели Мари Тран, Иън Макдайърмид, Били Дий Уилямс.

Дарик