Два от най-успешните отбори в спора си подава ръка, за да станат още по-добри. По този начин колоездачният тим "Инеос" обяви партньорството си с отбора на "Мерцедес" от Формула 1.

"То има за цел да изкачи на още по-високо ниво нашите състезатели", обявиха от "Инеос".

Като част от сделката освен колоездачния отбор това ще донесе дивиденти и за ветроходния тим, който се е прицелил в спечелване на най-старата регата в света America Cup. Трите отбора ще работят заедно, използвайки най-нови технологии.

Колоездачният отбор ще може да използва въздушния тунел на тима от Формула 1.

"Инеос", който до средата на 2019 г. беше известен като "Скай", преди да бъде купен от най-богатия британец сър Джим Ратклиф, доминира в колоезденето в последното десетилетие. Британският тим спечели седем пъти Тур дьо Франс с четирима различни колоездачи (Брадли Уигинс, Герант Томас, Еган Бернал и Крис Фрум четири пъти).

"Технологичните изисквания във Формула 1 означават, че ние сме много добре подготвени и можем да помогнем на колоезденето и ветроходството с нашите познания. Когато сър Джим Ратклиф се свърза с "Мерцедес", беше трудно да откажем. Самият факт да свържем три толкова успешни организации е нещо много вълнуващо", каза шефът на тима от Формула 1 Тото Волф.

Директорът на колоездачния отбор на "Инеос" сър Дейв Брейлсфорд добави: "При всеки един от тези три тима е заложено желанието за победа, за състезания и по това си приличаме."

Това е второ подобно партньорство в колоезденето. От 2020 г. отборът на "Бахрейн Мерида" ще се казва "Бахрейн Макларън". Британската автомобилна компания купи 50% от отбора и вече е акционер.

Дневник