Капитанът на националния отбор Ивелин Попов обяви, че бившият вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков е една от причините халфът да прекрати кариерата си в представителния тим. Той обяви решението си в средата на ноември, ден преди мача с Чехия от европейските квалификации, който беше 90-и за него.

"Той (Йордан Лечков) има заслуга за нездравата атмосфера. В моята глава аз разбирам, че директор и отговорник за националния отбор трябва да защитава футболистите след мач, така е редно. А не да се нахвърля и да обяснява "това е класата, толкова можем". Нека да ги казва тези неща в съблекалнята, а пред хората да ни защитава", обясни Попов пред Канал 3.

"Моето решение не е плод на емоции, казах го няколко пъти. Говорил съм 6-7 пъти с треньора Дерменджиев, ще се видим и на живо."

Попов уточни, че освен Лечков другите две причини за отказването му са негативизмът към националния отбор и това, че за някои футболисти тимът не е приоритет. "Стигало се е дотам да тренираме шест човека или някои да се правят на контузени, когато дойде даден мач. Също така са поставяли почивките си на първо място пред националния отбор", добави Попов.

Йордан Лечков беше първи вицепрезидент на БФС и отговорник за националния отбор в продължение на 14 години. Функциите му бяха отнети на заседание на Изпълкома на 28 ноември, когато остана само като член на комитета.

Лечков претендира, че решенията на изпълкома в последните месеци са нелегитимни и дори оспорва в съда вписването на Михаил Касабов като временно изпълняващ длъжността президент на БФС.

Дневник