330 рисунки получи община Шумен в тазгодишния конкурс на тема „Коледа и Нова година“. Три от рисунките ще бъдат издадени като картички за предстоящите празници. Това са творбите на победителите в трите възрастови групи - Валери Александров Христов на 6 години от ДГ „Светулка“, Мила Тодорова Янкулова на 8 години от Арт школа „Чифлигарови“ и на Елиф Фердунова Кязимова на 11 години от ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“.

Днес кметът на Шумен Любомир Христов награди най-добрите малки творци, чиито рисунки са класирани на първо, второ и трето място във възрастовите групи: 5-6-годишни деца, ученици от 1 до 4 клас, ученици от 5 до 8 клас. Те получиха лакомства и ваучери на стойност 30 лв., с който могат да си купят книги.

„Благодаря на всички деца и на родителите им за красивите рисунки. Тези творби създават невероятно настроение. Всеки, който минава от тук, се заглежда. Радвам се, че за трета година този конкурс се случва, защото това е нещо прекрасно“, обърна се към децата и родителите им кметът Любомир Христов. Той пожела на всички хубави празници и успешна 2020 г.

Конкурсът се организира от община Шумен за трета година. Победителите са определени от жури от шуменски художници, в състав: доц. Ростислава Тодорова – председател и членове художниците Деян Ефтимов, Петьо Дамянов, Марияна Петкова, както и Роза Енчева, гл. експерт „Връзки с обществеността“ в Община Шумен.

Пред журналисти Роза Енчева заяви, че географията на участниците се разширява с всяка година. „Получихме стотици рисунки, които са изключително добри и журито бе много затруднено при избора си. В настоящия конкурс получихме творби от населените места в областта, но и от Горна Оряховица, Сунгурлале, Лом и други градове и села, като няма да изреждам всички, за да не пропусна някой“, каза Енчева.

Ето кои са и децата, заели вторите и третите места в конкурса. При 5-6- годишните деца второто място е за Алара Мустафа Чуфадар, на 6 години от ДГ „Смехорани“. На трета позиция е класирана рисунката на Хрисия Христова на 5 години от ДГ „Пчелица“.

Във възрастовата група за ученици от 1 до 4 клас второ място заема Иванина Миленова Тонева на 7 години от Арт школа „Чифлигарови“, на трето място е Гергана Георгиева от 1 а клас в СУ „Сава Доброплодни“.

В третата възрастова група за ученици от 5 до 8 клас на второ място е класирана рисунката на Толга Изет Адем на 11 години от СУ „Васил Левски“, а на трета позиция е Филиз Хюсменова Исмаилова на 12 години отново от СУ „Васил Левски“.

Рисунките на отличените деца и на останалите участници в конкурса са подредени в изложба на 2 етаж в сградата на общината.

ШУМ.БГ