ФИФА е отворена да обсъди възможността за създаване на мултинационални първенства, съобщи "Ройтерс". Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че задължение на организацията е да проучи как клубовете и нациите с по-малки финансови възможности могат да станат по-конкурентни с големите лиги.

"Трябва да сме отворени за дискусии. Белгийците и холандците обсъждат създаването на Бенелюкс лига, като тези дискусии продължават вече 20 години и ние винаги сме против, защото се основаваме на принципа на националността. Но може би това ще помогне. Наше задължение е да проучим въпроса и да видим докъде може да стигне", каза Инфантино при визитата си в Катар.

От години ФИФА се противопоставя на опитите за създаване на мултинационални първенства. Предшественикът на Инфантино във ФИФА Сеп Блатер също беше против подобни планове, а УЕФА блокира някои идеи за трансгранични лиги.

Инфантино допълни, че с диалога около създаването на мултинационални лиги се търси подпомагане на клубовете от малките първенства, без това да спре развитието на големите лиги.

"Висшата лига е най-успешното първенство и ги поздравявам, защото създадоха чудесен продукт. Очевидно те искат да останат на върха и през следващите сто години. Но другите също искат да стигнат до върха. Така че можем ли да направим нещо, за да се подобри положението на другите, без да отнемаме нищо от онези, които са на върха и имат голяма заслуга за развитието на футбола в днешни дни", каза още Инфантино.

В началото на века беше съставен план за Атлантическа лига, който включваше клубове от Холандия, Белгия, Португалия, Шотландия и някои скандинавски страни. За Централна и Източна Европа имаше предложения за създаване на чешко-словашко първенство, балканска и Хабсбургска лига.

Идеите за мултинационални първенства растат, като клубовете в Северна Ирландия и Република Ирландия водят разговори за единна лига. От години най-добрите отбори в Шотландия "Рейнджърс" и "Селтик" често повдигат темата за присъединяване към Висшата лига на Англия.

Подобни разговори се подхранват от факта, че за клубовете от по-малките първенства вече е по-трудно да стигнат до групите на Шампионската лига, където отборите обират лъвския пай. Въпреки че ФИФА разреши включването на тимове от САЩ и Канада в едно първенство, засега организацията заемаше твърда позиция по отношение на всички други опити.

Дневник