Микел Артета е новият мениджър на "Арсенал", обявиха от клуба ден преди двубоя си с "Евертън" от 18-ия кръг във Висшата лига. Бившият капитан на "артилеристите", който игра за тима между 2011 и 2016 г., е подписал договор за 3 години и половина.

Той влиза в сила от неделя, като предстоящият двубой с "Евертън" ще бъде воден от временния наставник Фредрик Люнгберг.

Артета беше помощник на Пеп Гуардиола в "Манчестър сити" в последните три години.

"Това е огромна чест, "Арсенал" е един от най-големите клубове в света и винаги трябва да се бори за призовите места и купите. Точно за това говорихме със Стан и Джош Крьонке. Очаква ни много работа и аз съм наясно, че няма как всичко да се подобри моментално. Вярвам, че с този състав, в който има много талантливи играчи, наистина можем да постигнем добри неща", каза Артета.

По непотвърдена информация "Арсенал" е платил неустойка на "Сити" в размер на 2 милиона паунда. В петък по обед на традиционната си пресконференция мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола призна, че асистентът му не е бил на тренировките на "Сити" в последните два дни, а е пътувал до Лондон. "Доколкото знам, двата клуба са много близо до приключване на сделката", обясни Гуардиола.

Преговорите между "Арсенал" и Артета започнаха в края на миналата седмица, когато ръководители на "артилеристите" бяха снимани да посещават дома му в Манчестър.

След 17 кръга "Арсенал" се намира на 10-о място във Висшата лига с едва 22 точки. Тимът има отрицателна голова разлика и записва най-слабото си представяне от 42 години.

Това доведе и до раздялата с мениджъра Унай Емери, който водеше тима година и половина.

Дневник