Един мач, но през призмата на две различни гледни точки. Така мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп описа предстоящия финал на световното клубно първенство. В спора за трофея червените се изправят срещу бразилския "Фламенго" от 19.30 ч. на стадион "Халифа" в Доха.

Според Клоп стойността на турнира се пренебрегва в Европа, докато финалът е с голям залог за шампиона на Южна Америка, който има подкрепата на целия континент.

"Ситуацията е различна за "Фламенго" и за нас. "Фламенго" има подкрепата на техния континент и е изпратен с ясната цел играчите му да се върнат като герои. На нас ни беше казано: "Останете вкъщи и играйте за Купата на лигата". Това е голямата разлика", каза Клоп преди финала.

Участието на световното клубно първенство създаде прецедент за "Ливърпул", който по-малко от 24 часа преди първия си мач трябваше да гостува на "Астън вила" в четвъртфинала за Купата на лигата. Червените насочиха усилията си в Катар и пожертваха двубоя в Англия, като юношите на тима допуснаха разгром с 0:5.

"Гледната точка в Европа е напълно различна спрямо тази на останалия свят (за турнира). Вижданията ми се промениха, откакто сме тук. Дали това ще промени гледната точка на хората в Европа? Вероятно не", каза още Клоп.

"Ливърпул" стигна до финала с труден успех срещу мексиканския "Монтерей", дошъл след гол в добавеното време и добри намеси на вратаря Алисон. "Фламенго" също беше затруднен, като трябваше да прави обрат срещу "Ал Хилал" (3:1).

"Ливърпул" е фаворит за трофея, като мърсисайдци ще търсят своя първи успех в турнира. Под въпрос за двубоя са защитникът Върджил ван Дайк и Джорджиньо Вайналдум, които ще преминат късен фитнес тест.

Мърсисайдци бяха на крачка от отличието и в трите си участия, а през 1977 и 1978 г. тимът не игра в мача за Интерконтиненталната купа, която от началото на века беше сменена със световното клубно първенство. И в трите случая на пътя на англичаните стоеше южноамерикански отбор, като "Фламенго" (1981 г.), "Индепендиенте" (1984 г.) и "Сао Пауло" (2005 г.) спряха мърсисайдци.

Статистиката е в полза на "Ливърпул", като само веднъж в последните 12 години европейски отбор се провали в опита си да спечели трофея ("Челси" през 2012 г.). От друга страна, ако "Фламенго" спечели надпреварата, тимът ще стане четвъртият бразилски отбор с успех в турнира.

Дневник