Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви в интервю за притежаваната от него "Нова телевизия", че плащането на първите три дни от болничния от работодателя е въведено от държавата по време на криза и намекна, че е дошло времето отново управляващите да поемат тази си функция. По думите му сегашното положение може да остане, но само ако държавата упражнява контрол при издаването на болничен.

След като в края на ноември спорът за изплащането на първите три дни болнични ядоса работодателите и те напуснаха заседанието на тристранния съвет, преди десет дни те изобщо не участваха в него. След края му работодателите пратиха отворено писмо през медиите до премиера Бойко Борисов по темата. В него те припомниха, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

"Расте броят на болничните. Трябвало да прибира картофите или да работи в завода и си пусне болничен. Държавата не осъществява контрол. След като беше временна мярка, защо пак държавата не си ги плаща тези три дни болнични. Затова, че държавата не си върши работата, ние трябва да плащаме тези три дни, без дори да държим контрола върху издаването", каза Домусчиев.

Той за пореден път подчерта, че трябва да се направи формула за минималната работна заплата, защото по думите му тя може да се вдига с 20, 50 или 200 лв. според показателите на страната за годината. Според него по-важно е каква е средната работна залата.

"Не са нужни правителствени мерки за вдигане на средната заплата. Ако тя расте, значи икономиката расте. В КРИБ не е тема минималната работна заплата", каза още Домусчиев.

В началото на декември Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обяви против увеличението на минималната работна заплата, която от началото на 2020 г. ще стане от 560 на 610 лв. Като основен мотив за искането си те посочиха именно липсата на методология за нейното определяне.

Дневник