От 21 декември Перник е в бедствено положение заради липсата на питейна вода. Бедственото положение е в сила една седмица, но днес кметът Станислав Владимиров допусна, че то ще бъде удължено за 30 дни, каквато възможност дава Законът за защита при бедствия.

Обемът на язовир "Студена", който снабдява града с питейна вода, продължава да спада - при приток от 100 л/сек, оттокът е 290 л/сек, съобщи кметът пред Би Ти Ви. От събота голяма част от водата от Владайския канал е насочена към "Студена", а от днес специални екипи ще изпомпват води от пещери. "Ние се надяваме тези действия от страна на държавата да дадат резултат, да изравним поне оттока и притока, за да може язовир "Студена" да не доближава мъртвия обем. Всички ние се надяваме да не се стигне до по-суров режим и времето да е по-благосклонно", каза Владимиров. По-късно пред агенция "Фокус" кметът каза: "Законът ни позволява да удължим бедственото положение до един месец, след като завършат всичките тези мерки. Мисля, че ще го удължим".

"Дневник" провери какво предвижда Законът за защита при бедствия при извънредния бедствен режим.

Какво е бедствие

Според закона бедствието е "значително нарушаване на нормалното функциониране на обществото", което води до негативни последици за живота или здравето на хората, имуществото, икономиката и околната среда, и чието предотвратяване, овладяване и преодоляване надхвърля капацитета на системата за обслужване на обичайните дейности по защита на обществото.

Бедствието може да бъде предизвикано както от природни явления (земетресения, наводнения, свлачища, лавини, бури, обилен сняг, суша, горски пожари, масови заболявания и др.), така и от човешка дейност.

Кога и кой обявява бедствено положение

Бедственото положение се обявява, за да бъдат предприети мерки за овладяване на възникнало бедствие, както и да се проведат спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. Извънредният режим се обявява на различни нива според засегнатата територия:

- за част от територията или за цялата територия на дадена община решението се взима от кмета ѝ;
- за територията на област - от областния управител;
- за повече от една област или за цялата страна предложението идва от министъра на вътрешните работи, а решението за обявяване на бедствено положение се взема от правителството.

В заповедта за обявяване на бедствено положение се посочва кое налага извънредния режим, за какъв срок ще действа той, какви мерки ще се предприемат и кои са отговорните за прилагането им.

Какви са последствията

При обявено бедствено положение може да се ограничи:
- правото на неприкосновеност на хората и жилищата при временно извеждане от места, в които животът или здравето им са непосредствено застрашени;
- правото на ползване на имущество поради необходимост от защита на хората или на околната среда;
- свободата на движение и пребиваване в определена част на застрашена или засегната от бедствието територия;
- правото да се извършва дейност, която би попречила на спасителните работи.

При бедствено положение могат да бъде разпоредено незабавно извършване на строежи, теренни преустройства или премахване на строежи за намаляване или предотвратяване на заплаха, произтичаща от бедствието. Възможно е да бъдат разпоредени грижи за деца и хора в неравностойно положение, ако те не могат да бъдат извършвани от хората, които обичайно ги полагат.

Приоритетно се снабдяват детски, социални, лечебни и здравни заведения, както и спасителните екипи.

Засегнати от бедствието могат да бъдат временно настанявани в сгради с друго предназначение за срок до 6 месеца.

Какви са задълженията на гражданите

Гражданите имат право да получават информация за мерките за защита, на обучение за действие при бедствия. По време на бедствие право на всеки човек е да получи средства за защита, неотложна и възстановителна помощ, както и на обезщетение за реално причинени вреди.

При обявяване на бедствено положение всяко физическо лице е длъжно:

- да понесе ограниченията, които произтичат от мерките при провеждане на дейностите по защита;
- да помогне на всеки друг човек в риск, при условие че не рискува своя живот или здраве и да подава информация към съответния център за спешни повиквания, когато не е в състояние да помогне лично;
- да съдейства според възможностите си по искане на кмета или на ръководителя на операциите;
- да допуска при нужда влизането на спасителни екипи и техника в имота му, както и извършване на теренни преустройства, изграждане на съоръжения за защита, разчистване на имот или отстраняване на сгради или техни части, съоръжения и насаждения;
- да предостави на ръководителя на спасителния екип информация за потенциалните опасности за живота и здравето на спасителите или на гражданите;
- да допуска безвъзмездно разполагане в имота му на съоръжения на системите за ранно предупреждение и да осигурява достъп до тях за експлоатацията им;
- да допуска оправомощените служители и да не възпрепятства достъпа им до местата, за които той им е необходим;
- да вземе мерки за предпазване на имуществото си и да спазва предписанията за отстраняване на източниците на опасност;

Колко време може да продължи

В решението за обявяване на бедствено положение следва да се посочат началото и срокът му на действие, който не може да е повече от 30 дни.

Ако се наложи, този срок може да бъде удължен - от кмета на общината след съгласуване с областния управител, от областния управител след съгласуване с министъра на вътрешните работи или по решение на правителството, в зависимост от обхвата на територията.

Бедственото положение може да се отмени и предсрочно, когато отпаднат обстоятелствата, въз основа на които е обявено.

Дневник