На Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД ще бъде наложена санкция в размер на 10 хиляди лева заради замърсяване на изтичащите води от ВЕЦ "Въча 1" в река Въча, съобщи пресцентърът на басейнова дирекция "Източнобеломорски район". Наказанието е заради замърсяване с нефтопродукти.

Проверката по сигнал за замърсяване на реката в района на град Кричим беше извършена на 13 декември от съвместен екип от експерти на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив и Регионална лаборатория - Пловдив. Установено беше, че от мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ "Въча 1" на промеждутъци се оттичат в реката петна (филм) на повърхността на водното течение.

Взетата тогава проба повърхностни води беше изпитана по няколко показателя: температура, активна реакция рН, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност на кислород, БПК5, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, ортофосфати (като фосфор), общ фосфор (като фосфор), желязо, манган, мед, цинк, калциево-карбонатна твърдост и нефтопродукти. Анализът показва, че по време на вземане на пробата е установен видим филм на повърхността на водата, а резултатът от изпитването показва стойност за нефтопродукти 0,24 mg/l.

Дневник