Съветът за национална сигурност в Москва ще обсъди в присъствието на президента Владимир Путин преминаването на почивния комплекс "Камчия" на 25 км южно от Варна в собственост на руската държава. Причината е, че ситуацията около този обект "деградира" и има дори проблеми със собствеността му.

Това заяви външният министър Сергей Лавров по време на изслушвания в горната камара на руския парламент. Сенатори зададоха следния въпрос: "Не е ли време правителството за постави точка в този спор и да създаде на базата на "Камчия" руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа?"

"Съгласен към, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл", отвърна министърът.

Договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. СОК Камчия" е еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. За да улесни реализирането на руските инвестиции, тогава Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Но още през февруари 2016 г. Департаментът по конкурентна политика на Москва обяви търг за продажба на целия комплекс при първоначална цена от тогавашния еквивалент на около 66.5 млн. евро.

В частта за въпроси и отговори в т.нар. Час на правителството на 20 декември Лавров обясни пред Съвета на федерацията какво е положението около комплекса край Варна, "радвал се на колосална популярност сред младежта, спортистите и всички, които искат да развиват контактите между хората, гражданите на Русия, България и други страни".

Министърът обясни, че напоследък се били натрупали много негативни тенденции около "Камчия". "Редица здания са затворени, други са дадени под наем. Не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори."

След мартенското посещение на премиера Дмитрий Медведев в България външното министерство на Русия е подготвило мерки, сред които и предложение кметството на Москва и правителството в лицето на Министерството на образованието да намерят варианти за смяна на тази собственост във федерална и да се осигури финансиране от държавния бюджет на Русия. През юни са определени и срокове, но бюрократичната машина работи бавно, допълни Лавров.

Той каза още на сенаторите, че се подготвя обсъждане на въпроса на оперативно съвещание на Съвета за сигурност с участието на премиера и всички ведомства, които могат да помогнат за реализирането на тази схема. Под председателството на президента ще стимулираме такова решение и се надявам то да се изпълни бързо, защото по наша оценка ситуацията много бързо деградира, поясни Лавров.

От въпроса, зададен на правителството, се разбира, че схемата за одържавяване на "Камчия" е още от 2015 г., а сенаторите се притесняват, че е "повече от реална опасността комплексът да бъде изгубен". Това е първокласна материално-техническа база, която не отстъпва на детския лагер "Артек", която може да се използва като площадка за работа със съотечествениците ни в Европейския съюз, се казва още в питането към правителството.

Дневник