Коледа е време на изобилие, а сезонът на обилна храна, подаръци и веселие създава сериозни последици за климата и милиони тонове боклук всяка година.

На фона на засилващите се опасения, свързани с климатичните промени, много хора опитват да намалят отпадъците и да се насладят на природосъобразно празнуване.

Фондация "Томсън Ройтерс" представя няколко начина за намаляване на емисиите и боклука покрай Коледа.

- Изхвърлете коледните пуловери. Те обикновено съдържат синтетични влакна и често се носят само веднъж или два пъти. Хората, които не могат да им устоят, може например да използват миналогодишния си пуловер или да купят такъв втора употреба.

- С кола до вкъщи за Коледа? Пътуването с влак или автобус оказва по-слабо въздействие, отколкото с кола или самолет. Тези, които нямат друг избор, може да обмислят споделеното пътуване с автомобил.

- Вземете си истинска коледна елха. Изкуствените трябва да се използват поне 10 години, за да бъдат по-екологични. Предаването на дървото за компостиране след Коледа намалява екологичния му отпечатък.

- Помислете дали зеленото брандиране не се използва за продажба на ненужни продукти.

- Лампичките с LED крушки са по-енергийно ефективни, а екоактивисти предлагат повторно използване на украсата и замяна на евтините пластмасови домашни декорации с поддаваща се на биологично разграждане зеленина.

- Изберете веган меню. Веганската храна има по-слабо въздействие върху климата.

- Намалете нежеланите подаръци. Подарете преживяване вместо предмети или теглете жребий, при който всеки да купува подаръци само за още един или двама, което намалява напрежението върху околната среда.

- Опитайте да избягвате подаръци, които изискват прекалено опаковане, и се откажете от лъскавата опаковъчна хартия, картички и коледни календари, тъй като те не може да бъдат рециклирани. Вместо това опаковайте подаръците в обикновена опаковъчна хартия или вестник.

- Започнете да говорите: климатични експерти казват, че масовата осведоменост и лобирането са необходими, за да се стигне до промяна. Разговор по темата по време на коледната вечеря може да повиши осведомеността или поне да предизвика оживен дебат.

Дневник