Сърбия е завършила полагането на всички тръби от газопровода "Турски поток" на своя територия, съобщи днес изпълнителният директор на държавната "Сърбиягаз" Душан Баятович. Ако информацията е вярна, то това би означавало, че Белград е спазил обещанието си от март - че ще приключи с работата до края на годината и че в момента само България продължава работа по проекта.

    "Всички 403 км от газопровода вече са готови. Преминали са под Дунав, Тиса и Морава. Още малко и ще приключим работата по измервателните станции. Да, можем да заявим, че Сърбия изпълнява добре своята роля, когато става дума за полагането на тръбите", продължава Баятович, цитиран от ТАСС.

Дейностите се извършват от специално създадената за целта компания "Infrastructure Development and Construction", която си партнира с германски, италиански и беларуски фирми.

    "Нашите американски партньори, които ни съветват по проекта, ни споделиха, че в тази работа ние заедно с руските компании сме били три пъти по-ефективни от това, което се случва средно сред водещи европейски компании", похвали се още шефът на "Сърбиягаз".

В момента обаче вече нищо не зависи от Сърбия, а от България. Последните промени по договора за тръгването на доставките задължават всички страни да осъществят доставки до Сърбия в началото на април на следващата година. България обаче все още строи своята част и не е много ясно как ще завърши останалите над 300 км до 15 април. Строителството на българската част е поверено на саудитската компания "Аркад", както и на "Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. - клон България", която е практически с руско участие.

Припомняме, че преди две седмици лично руският президент Владимир Путин заяви, че има усещането, че България нарочно бави работните дейности. Той обаче беше категорично опроверган както от премиера Бойко Борисов, така и от министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Клуб Z