Китайската футболна федерация въведе таван на заплатите за местното първенство, съобщава ТАСС, като цитира официално съобщение. За китайските футболисти сумата е 10 млн. юана (1.29 млн. евро) годишно след данъците, а за чуждестранните футболисти ограничението е 3 млн. евро.

За местните футболисти, които попаднат в националния отбор на Китай, таванът ще може да се вдигне с 20%.

Новите правила не касаят вече действащите договори, но ще се прилагат занапред. Очаква се този ход да се отрази на евентуални бъдещи трансфери на чуждестранни футболисти. Анализатори посочват, че все пак има вратички, които биха позволили на китайските клубове да привличат изявени играчи, тъй като таванът на заплатите не засяга записаните в договорите бонуси.

В последните години китайски клубове направиха редица големи трансфери, като взеха футболисти от водещи европейски отбори. В центъра на вниманието попаднаха бразилците Оскар и Хълк, преминали в "Шанхай". Оскар е играчът с най-висока заплата в китайското първенство - 25.6 млн. евро, а Хълк получава 22.5 милиона.

През лятото имаше информации, че Гарет Бейл е близо до преминаване от "Реал" (Мадрид) в "Дзянсу сънинг", но до договор не се стигна.

Дневник