Предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз е приветствано в поне едно кътче на Германия, пише британският "Телеграф".

След като Обединеното кралство каже auf wiedersehen ("довиждане"), скромното село Гадхайм в южната провинция Бавария ще се превърне буквално в сърцето на Европейския съюз.

Според института IGN в Париж селището с едва 89 жители ще стане географският център на блока на 31 януари 2020 г.

 "Коронацията" на Гадхайм трябваше вече да се е състояла през март. След това беше отложена за октомври. Сега, три и половина година след референдума за Брекзит, големият момент наистина е на хоризонта.

Забавянето даде време на селото да се подготви. Местните са създали група в WhatsApp, за да обсъждат новините и да обмислят как да го отпразнуват. Едно от предложенията – бившият премиер Тереза Мей да бъде обявена за почетен гражданин – не стигна до финала.

Знак с надпис "бъдещ център на ЕС" вече посреща посетителите. Покрай поле, притежавано от жител на Гадхайм, е разположен стълб, на който трябва да бъде окачено знамето на ЕС, поставени са дървена пейка и маса.

"В началото мислехме, че е първоаприлска шега", казва Юрген Гьоц, кмет на близкия град Файтсхьоххайм (Гадхайм е твърде малък, за да има собствен кмет). Сега той се надява да има повече посетители. Градът е привлекателен и за любителите на виното. Освен това приютява впечатляващ замък.

Ами градът, който ще загуби титлата? Вестернгрунд, на 55 км от Гадхайм, беше обявен за географски център на ЕС през 2013 г. след приемането на Хърватия в блока (преди влизането на България и Румъния това беше Меерхолц).

По думите на кмета на Вестернгрунд Бригите Хайм титлата е била съпроводена от ръст на туристите. В книга за посетителите са се разписали 6000 души от 93 страни между 2013 и 2015 г.

Градът обаче не е бил затрупан от туристи. "Мислехме, че китайски автобуси ще идват тук всяка седмица. Но не се оказа така", каза местният пекар Кристоф Бибрих през 2017 г. пред "Франс прес".

Дневник