Във Висшата лига празничният период е любимият на феновете и най-тежкият за отборите. Тези, които се справят най-добре около Коледа, често успяват да спечелят и титлата. През тази година празничният период включва няколко дербита, а това, което привлича най-голям интерес, е между водача "Ливърпул" и преследвача му "Лестър".

В 28-годишната история на Висшата лига 14 пъти отборът, който е бил начело навръх Коледа, след това печели и титлата в края на сезона. Изключенията от 1992 г. насам са малко, а единственият отбор, който четири пъти не успява да задържи аванса си в празничния период, е... "Ливърпул".

Мърсисайдци бяха лидери през сезон 1996-97, за да видят в края "Манчестър юнайтед" да триумфира с титлата. В последните 12 сезона червените още три пъти (2008-09, 2013-14 и 2018-19) бяха начело и пак не станаха шампиони. Всичко това накара любителите на играта да заговорят за коледното проклятие на "Ливърпул".

През тази година "Ливърпул" влиза в празничния период с преднина от десет точки пред втория "Лестър", като дори има и мач по-малко. Разликата не е най-голямата, която Висшата лига е виждала в историята си - през 1993-94 "Манчестър юнайтед" води с 12 точки пред "Лийдс", а на Коледа през 2017-18 "Манчестър сити" беше с 13 точки пред "Юнайтед", когато постави рекорд с актив от 55.

Най-голямата разлика по Коледа, която е била пропилявана, е именно десет точки. През 1995-96 "Нюкасъл" водеше с толкова пред "Манчестър юнайтед", но загуби в прекия двубой 26 декември, а впоследствие "червените дяволи" станаха шампиони.

"И миналата година трябваше да говоря по тази тема доста. Казвал съм много пъти, че не обръщам внимание на статистиките, те са повече за феновете и носят допълнителен интерес. За нас тази година празничният период ще бъде още по-труден", каза Юрген Клоп преди гостуването на "Лестър", което идва след пътуването до Катар и спечелването на световното клубно първенство.

В следващите осем дни червените ще изиграят три мача, в които освен с "Лестър" ще се срещнат с "Уулвърхемптън" и "Шефилд юнайтед". Преследвачът "Лестър" ще има дори ден по-малко за почивка, а освен това в празничния период има две гостувания - на "Уест хем" на 28 декември и на "Нюкасъл" на 1 януари.

Дневник