Израелската управляваща партия "Ликуд" гласува днес за лидер и това е първото сериозно вътрешнопартийно предизвикателство за премиера Бенямин Нетаняху, който е на власт вече повече от 10 години, предаде "Асошиейтед прес".

Политикът ветеран Гидеон Саар се надява да измести Нетаняху, твърдейки, че е в по-добри позиции да състави правителство на парламентарните избори в страната през март догодина, след като Нетаняху не успя да направи това и след двата национални вота тази година - през април и септември.

Въпреки надвисналата над него сянка на повдигнатите му обвинения в корупция Нетаняху остава популярен сред членовете на "Ликуд" и крайно преданата партия, която е имала едва четирима лидери от учредяването си през 70-те години на миналия век, застава твърдо зад дългогодишния си водач. Очаква се той да победи с лекота Саар, а евентуална победа може да засили представянето му на следващите национални избори.

Възможно е обаче Саар, получил подкрепата на шепа депутати от "Ликуд", да се възползва от неспокойната обстановка, в резултат на която избирателната активност може да остане ниска. Ако спечели, Саар ще бъде кандидатът на "Ликуд" за премиер на изборите през март.

"Изпълнени сме с духа на победата", заяви депутатът Йоав Кисш, ръководител на кампанията на Саар. Тази кандидатура е добра за партията и според мен може да донесе промяната и надеждата за революция в "Ликуд", каза той пред израелското военно радио.

Нетаняху окачестви Саар като неопитен, докато себе си обрисува като гарант на сигурността и изключително вещ в международната дипломация човек.

Най-новите допитвания показват, че начело със Саар "Ликуд" би съставила по-силен блок с естествените си съюзници - ултраортодоксалните и националистите. Саар би бил и в по-добра позиция да състави правителство на националното единство с центристката партия "Синьо и бяло", ако след изборите през март се стигне до същата задънена улица като предишните два пъти, както се и очаква.

Резултатите от днешното гласуване се очаква да станат известни утре сутринта.

Дневник