Върховният съд на Италия реши, че е законно отглеждането на малки количества канабис в домашни условия, което веднага предизвика критики от консервативни среди и призиви за още по-широко легализиране на марихуаната.

Решението е взето на 19 декември, но местните медии го забелязаха чак в четвъртък и съобщиха за него. То е по повод поискано тълкувание на закона след поредица от понякога противоречащи си интерпретации на закона.

През май Върховният съд постанови, че трябва да се забрани значителна част от асортимента на магазините за продукти от канабис. Закон от 2016 г. позволи търговията и притежаването на канабис с под 0.5% съдържание на психотропното ведещество THC, заради което мнозина ползват марихуаната.

В следващите 3 години търговията процъфтя, докато бившият вътрешен министър Матео Салвини започна кампания срещу търговските обекти. През август той отпадна от управлението след неуспешен опит да предизвика предсрочни избори.

Объркването се засили от решение на Касационния съд, съгласно което би трябвало да се изключи от списъка с наркопрестъпления "малкото количество, отглеждано вкъщи единствено за нуждите на собственика".

Управляващото ляво и популистко движение "5 звезди" е за още по-либерален подход, докато коалиционните му дясноцентристки и центристки партньори са по-предпазливи. Това означава и малки шансове за ново и по-либерално към марихуаната законодателство.

"Съдебното решение откри пътя пред нас", каза сенаторът от "5 звезди" Матео Мантеро. Той предложи поправка на бюджета за следващата година, в която се легализира и регулира домашната употреба на канабис. Председателят на Сената Силвио Берлускони отказа да включи поправката. Сенаторът съпартиец от "Форца Италия" Маурицио Гаспари реагира с обещание, ако дойде на власт, партията с първото си решение "да отмени това абсурдно решение на съда".

"Наркотиците причиняват щети и страдание. забравете за отглеждането или купуването им в магазините", каза в петък и Салвини.

Дневник