Япония реши днес да отложи с пет години изваждането на хиляди пръти отработено ядрено гориво от ядрените реактори на опустошената от катастрофално земетресение и цунами атомна електроцентрала "Фукушима", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Японското правителство преразгледа "пътната карта" за извеждане от експлоатация на ядрената централа и призова нейния оператор, компанията "Токио електрик пауър" да засили мерките за безопасност.

Съгласно новата пътна карта компанията оператор ще започне да изважда ядреното гориво от първи реактор на централата през фискалната 2027 или фискалната 2028 г., обяви днес правителството.

При реактор две тази процедура се очаква да започне с една до три години закъснение - между 2024 г. и 2026 фискална година

На 11 март 2011 г. централата бе разтърсена от мощно земетресение, а последвалото го цунами причини големи щети, включително и разтопяване в три от шестте реактора. Десетки хиляди жители на околностите така и не можаха да се приберат в домовете си заради радиацията. Изваждането на разтопеното гориво от трите реактора е най-рискованата операция в процеса по извеждане на централата от експлоатация.

Токио има намерение да завърши до март 2032 г. процеса по преместване на 4741 пръти отработено ядрено гориво от всичките шест реактора на централата. Работата по отстраняване на отработеното гориво вече приключи в реактор 4.
Целият процес по извеждането на централата от експлоатация се очаква да трае около 40 години.

Дневник