На 28 декември 1895 г. братя Люмиер правят първата платена прожекция на филм. Това става в сутерена на „Гранд кафене” на Булеварда на Капуцинките.

Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан остават в историята като основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори. Баща им притежавал фото графско студио и двамата бъдещи изобретатели работели при него. Огюст започнал да помага като управител, а Луи се заел с физика. Една от новостите, които той открил, било заснемане на движещ се образ. Братята окончателно изоставили фотографията и се заели само с кинематография, след като баща им се пенсионирал през 1892 г.
 

Първият филм, направен от тях, се нарича „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време” и е с продължителност 46 секунди. Направен е с патентования на 13 февруари 1894 г. апарат, наречен кинематограф. Това е многофункционална кинокамера с грайферен механизъм, която осигурява равномерно поддържане на каданса при снимането и плавното темпо на прожекцията.

Първата прожекция на „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време” е още на 21 март 1895 г. пред заседанието на дружеството за подпомагане на националната промишленост. Но първата публична прожекция те правят едва в края на същата година. Първият ден били продадени едва 35 билета. Но само седмица по-късно 2500 души се блъскали, за да видят новото изобретение.

 

Любопитен факт е, че първоначално братята обявяват киното за „изобретение без бъдеще”. Едва после размислят и отказват да продадат патента си на Жорж Мелиес, който има желание да го превърне в индустрия. Междувременно се появяват съмнения, че камерата е изобретена и патентована като „Cinematographe Leon Bouly” от френския изобретател Леон Були на 12 февруари 1892 г., но в крайна сметка авторските права стават притежание на братята Люмиер.

През 1896 г. братята правят кинообиколка в Лондон и Париж. Правят прожекции на кратките филми „Пристигането на влака на гара Ла Сьота”, „Храненето на бебето” и комичната сценка „Полетият поливач”.

Двамата братя започват да се занимават с цветна фотография и през 1903 г. патентоват устройството „Автохром Люмиер”. Компанията „Люмиер” се превръща в един от най-големите производители на фотографски продукти в Европа.