Пилотите и стюардесите на авиокомпания "Джърмънуингс" започват ефективна стачка в 0.00 часа на 30 декември, която ще продължи до 24.00 часа на 1 януари 2020 г, съобщиха от Министерството на външните работи.

От стачните действия ще бъдат засегнати и полетите на "Юроуингс", които се оперират от "Джърмънуингс". У нас те изпълняват маршрути от София до германските градове Дюселдорф и Щутгарт.

По информация на българското посолство в Берлин, в протестните действия е възможно да се включат и служители на авиокомпания "Луфтханза".

От Външно министерство препоръчват на всички пътуващи да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на полетите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с дипломатическите ни представителства във Федерална Република Германия на телефонния номер на посолството ни в Берлин /+49 30 201 0922/, както и на дежурен телефон само за спешни случаи и извънредни ситуации в извънработно време /+49 176 122 99 190/.

Нискотарифната авиокомпания Джърмънуингс (Germanwings) е подразделение на Луфтханза (Lufthansa). Стачката на служителите е част от продължаващ с месеци спор с ръководството на Луфтханза и дъщерните й компании за условията на труд.

Трудовият спор вече доведе от предупредителна стачка в четири подразделения на Луфтханза и двудневна стачка в компанията майка. През ноември около 1500 полета бяха отменени, засягайки около 200 000 пътници.

Двете страни неколкократно са подчертавали, че се стремят към възможно най-широкообхватното споразумение по редица въпроси, свързани със заплащането.

Дир.бг