Киев се подготвя да извърши утре, 29 декември, в Донбас размяна на задържани лица, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде ТАСС, като се позова на президентската пресслужба.
 

"Трябва да има размяна на пленници. Ние очакваме това. Трябва напълно да бъде завършена верификацията на всички хора", заяви Зеленски.

Очаква се размяната да стане утре сутрин в района на пропускателния пункт "Майорское" на фронтовата линия в Донбас. По информация на омбудсмана на Донецката народна републлика Дария Морозва, Донецк и Луганск ще предадат на Киев 55 човека и разчита да получи 87 свои привърженици.

Киев и Донбас ще разменят пленници според формулата "всички установени срещу всички установени". В неделя - още преди Нова година, както се разбраха на 9 декември в Париж лидерите на "нормандската четворка", украинските власти се предвижда да освободят 87 души, а Донецк и Луганск - 55. Това съобщи Дария Морозова, представител на сепаратистката Донецка народна република и неин омбудсман, посочиха АФП и ТАСС.

Руски медии твърдят, че размяната ще се състои на фронтовата линия между силите на Киев и на отцепниците. Украинската страна обаче не допусна да изтече никаква информация по въпроса.

"Не коментираме това", заяви за френската агенция Олена Гитлянска, говорител на Службата за сигурност на Украйна. Администрацията на президента в Киев не бе достъпна за коментар.

Според непотвърдени от властите публикации в украински медии сепаратистите може да освободят най-вече военнопленници от силите на Киев, но също така прокиевски настроени активисти и журналисти.

Междувременно съдии от Харков освободиха днес трима осъдени през 2015 г. на доживотен затвор за подготовка на атентат. Украинският прокурор Володимир Лимар, цитиран от АФП по Интерфакс, заяви на заседанието, че тримата са включени в предстоящата размяна.

През септември Киев и Москва вече размениха 70 задържани лица, по-специално знакови фигури като украинския кинорежисьор Олег Сенцов, освободен от Москва.

Друг пример за известно затопляне на атмосферата - войските на двата лагера отстъпиха след това в три малки сектора от фронтовата линия и "нормандската четворка" реши в Париж до края на март да последва и ново раздалечаване на силите, напомня АФП.

Дир.бг