С течение на еволюцията много органи и части от човешкото тяло са загубили своите първоначални функции, превръщайки се в безполезни придатъци. Еволюционният антрополог Дорса Амир говори за това откъде идват "допълнителни подробности" в нашето тяло, пишат руски сайтове.

Днес някои части от човешкото тяло са напълно непотребни въпреки факта, че в миналото са играли важна роля за човешкото оцеляване. Според Дорса Амир, еволюционен антрополог от Бостънския колеж, "еволюционното оцеляване“ на тялото е предмет на изучаване от години. Амир обясни, че ако някоя част от тялото престане да бъде полезна, тогава тя започва „еволюционното пътуване“.

Ето и списък с частите на тялото, които вече не ползваме:

1. Апендикс

Апендиксът е може би най-известният от "безполезните" придатъци на човека. Преди много години той е помагал на хората да усвояват богати на фибри храни. Въпреки че много гръбначни животни все още разчитат на този орган, той е загубил полезността си за нас с течение на времето, защото хората са преминали към много по-разнообразна диета, и вече не се нуждаят от груба храна. Въпреки това, дори в такова състояние не може да се нарече напълно безсмислено - често полезните симбиотични бактерии се заселват именно в апендикса.

2. Дълъг палмарен мускул

Ако поставите гърба на китката на масата и свържете палеца с малкия пръст, ще видите изпъкнал мускул. Това е Musculus palmaris longus - в древността той е помагал за по-добър захват на ръката, и според Encyclopеdia Britanica формира много силни крайници. След като човек вече не се прехранва по първобитен начин и вече ходи изправен, този мускул атрофира с времето. 10% от хората пък изобщо вече нямат такъв мускул - и това не прави ръцете им по-малко силни.

3. Мощни челюсти и мъдреци

Голяма челюст с дебели челюстни мускули е необходима, за да хапете и старателно да дъвчете грубата храна със зъбите си. С течение на времето (поради същата промяна в диетата) челюстите ни са станали все по-малки и по-тънки. Това е обяснението и вече да нямаме нужда от зъби-мъдреци. Според учените съвременната храна вече е твърде мека и кътници не са ни необходими.
 

4. Arrector pili

Това странно латинско наименование обозначава специални мускулни влакна, които се намират в основата на космите на главата. Нашите предци са имали много повече косми по тялото и главата, като тези малки мускули са им помагали при нужда - те причиняват настръхване и изправяне на космите на главата. Ако е възниквала някаква опасност, настръхването на космите е създавало илюзия за по-масивен външен вид и е плашело дебнещите хищници. Със загубата на по-голямата част на косата и космите по тялото, тези малки мускулни влакна става напълно ненужно.

5. Кокцикс

Около 5-8 седмици след зачеването в човешките ембриони може да се наблюдава опашка. До раждането, обаче, опашката напълно изчезва - прешлените се сливат и образуват опашната кост. Някога опашните кости са били полезни за стабилизиране на тялото по време на движение. В днешно време, обаче, това удължение е напълно безполезно. А когато бебе се роди с рудиментарна опашка, хирурзите я отстраняват с проста операция.

6. Аурикуларни мускули

Те контролират видимата част на ухото, но хората са загубили способността да ги използват. След като сме в състояние да въртим глава, вече не е необходимо да ориентираме ушите си по посока на звука. Някои хора обичат да се хвалят, че могат да мърдат ушите си, но това е единствената функция на тези мускули. За разлика от хората някои животни като котките например трябва да местят ушите си, за да чуват добре.

7. Мъжките зърна

Всички хора имат зърна, защото гърдите започват да се развиват в съвсем ранна фаза на ембрионалното развитие. По-късно тестостеронът води до образуването на мъжки полови органи. Зърната са еднакви и при мъжете, и при жените и имат множество нервни окончания, но за разлика от женската анатомия, при мъжете те нямат никаква специална функция.

Една от най-ранните научни теории предполага, че зърната са знак за способността на мъжете за кърмене, която се е изгубила в процеса на еволюция. Но по-късни изследвания показаха, че нито един от мъжете сред нашите предци не е имал такава функция на тялото.

8.Трети клепач

Може и да не знаете, но притежавате трети клепач. Отворете двата, които вече са ви известни, и се вгледайте хубаво - ще го видите в ъгълчето на окото си, близо до слъзния канал. Третият клепач е остатък от „нощната мембрана“, която можем да видим при кокошките, гущерите и акулите. Той произвежда специално вещество, което събира чужди тела като прах и мръсотия, които влизат в окото и могат да причинят увреждане на роговицата.

Дарик