Най-сериозният от години скандал в сръбската оръжейна индустрия "по чудо" тръгна от България, "вероятно от алтруистични потребности" оръжието да не стигне до пазарите си, и остава въпросът дали българската връзка е случайна.

Това заяви на пресконференция сръбският министър на отбраната Александър Вулин, предаде телевизия N1. Вулин, който за втори път прави остър коментар за България от ноември насам, има предвид аферата "Крушик", започнала по-рано тази година с работещия за оръжейния завод в Западна Сърбия Александър Обрадович. Информаторът разпространи данни за скрит износ на продукция за дестинации като Йемен и други конфликтни точки, но и Украйна (използвани срещу сепаратистите в Донбас), а историята тръгна от българското издание "Армсуоч".

Опозицията се обедини около исканията за справедливост за Александър Обрадович, първоначално задържан след изтичането на документите за съмнителните сделки, но освободен от домашен арест. Той настоява, че предоставените от него поверителни данни са свързани само с финансови въпроси, които според него са навредили на "Крушик". Критиците на правителствената реакция отбелязват, че с поведението си Белград не може да скрие информацията за връзки на кабинета със съмнителни оръжейни сделки, включително чрез бащата на вътрешния министър Небойша Стефанович, Бранко Стефанович, работил за фирма посредник в една от продажбите.

"Крушик" никога не е произвеждал нещо здравословно

България е най-големият конкурент на Сърбия в оръжейния износ, а износът ѝ е спаднал с 37% за година, период на увеличение в сръбския, отбеляза Вулин. "По някакво чудо операция "Крушик" е започнала от България. Сигурно не е свързано с пари, а с алтруистични потребности оръжията да не стигнат до бойното поле. А къде да отиде оръжието, ако не на бойното поле? "Крушик" никога не е произвеждал нещо здравословно", заяви Вулин.

От началото на "хибридната операция" са отменени и няколко договора за износ на оръжия от "Крушик", тъй като "търговците на оръжия не обичат да се говори и пише за тях", каза още министърът. "Никой няма да дойде в компания, където информацията му може да бъде публикувана пред целия свят."

Министърът нарича информацията за "Крушик" "хибридна операция". На въпрос на телевизия N1 по темата отвръща, че случилото се е като журналист от медията да отиде в конкурентната "Пинк" и да разкаже за заплатите и за темите, по които се работи. Главният редактор би се разделил с такива журналисти, а "ако го направите във военна фабрика и отидете да дадете данни на чужденци, ви наричат герой... Не е нормално и не е възможно. Не мога да оказвам натиск върху правосъдието, но като обикновен гражданин (мисля, че), ако това се беше случило в България, Русия или САЩ, такъв човек би бил шпионин. При нас, който е дал поверителна информация от индустрията, е разобличител, не шпионин", продължи Вулин.

Дневник