Европейската комисия беше обвинена, че опитва да ореже еврофинансирането за най-бедните хора на континента с 50%, за да подсигури допълнителни средства за отбранителни проекти и заради разходите след Брекзит, предаде "Гардиън".

Жак Ванденшрик, председател на Европейската федерация на хранителните банки, каза, че предложените от Брюксел планове за разходи за следващите седем години представляват риск не само за най-уязвимите, но и за стабилността на обществото като цяло.

Евроинституциите в момента обсъждат подробностите за дългосрочния бюджет на блока, т.нар. многогодишна финансова рамка. Излизането на Великобритания от ЕС ще остави голяма дупка, която ще трябва да бъде запълнена. Високопоставени европейски служители описаха преговорите за предложените от комисията 1.135 милиарда евро поети задължения като най-трудните, водени някога.

Настоящият бюджет, който приключва през 2020 г., съдържаше 3.8 милиарда евро фонд за европейска помощ за най-бедните (FEAD), подпомагащ държавите членки в осигуряването на храна и основни консумативи като сапун, шампоан, дрехи и обувки.

Според предложения бюджет за 2021-2027 г. няма да има такъв специален фонд, а от държавите членки ще се иска да отделят минимум 2 милиарда евро общо за храна и основна материална помощ. Комисията изрази надежда, че страните ще предоставят двойно повече от минималната сума, но няма да има никакво задължение.

Ванденшрик, чиято организация помага на хранителните банки в Европа да разпределят излишъка от продукти, където е най-необходим, с помощта на пари от FEAD, каза, че предложението на комисията е "фалшива икономия".

Той коментира: "Мисля, че трябва да направим повече за най-бедните сред бедните. Не можем да приемем, че трябва да доставим половината или 60% от храната, която те получават сега. Обяснението е, че цялостният бюджет на Европа трябва да бъде затегнат. Брекзит е един от аргументите. Другият е необходимостта от подсилване на отбраната в Европа. Но това ще окаже влияние върху здравето и социалното сближаване. Това е фалшива икономия."

"По-добре е да се увеличи тяхната покупателна способност, като им се даде храна, така че малкото пари, които не харчат за храна, да могат да харчат за икономиката", допълни той.

Според Ванденшрик най-бедните хора в източноевропейските държави членки вероятно ще бъдат най-тежко засегнати от предложенията на еврокомисията. Около 33.1 милиона души, или 6.6% от населението на ЕС, се смята, че живеят в тежки материални лишения.

Говорител на комисията каза, че тя ще бъде "бдителна" в насърчаването на държавите членки, за да изпълнят целта за 4 милиарда евро разходи за най-бедните, и обясни: "След оценка на въздействието комисията предложи сливане на фонда за европейска помощ за най-нуждаещите се в нов "Европейски социален фонд плюс" за бюджета на ЕС за 2021-2027, за да се осигури по-добро взаимодействие между двата фонда."

Дневник