Черногорската полиция разгони със сълзотворен газ протестиращи заради спорен закон, според критици и опозицията насочен срещу Сръбската православна църква. Това съобщиха "Ройтерс" и черногорското издание "Вести".

На протести край столицата Подгорица имаше и четирима ранени полицаи, след като демонстранти ги замеряха с камъни. За кратко с дърво бе блокиран и пътят към главното летище.

Сръбската православна църква, която е най-голямата в страната с 620 хил. жители, призова вярващите да се "съберйт в храмове, за да се молят... и да покажат, че няма да отстъпим пред черногорския режим". Според полицията в Черна гора църквата подстрекава към насилие и свещениците ще бъдат държани отговорни за всеки следващ инцидент.

Причина за недоволството стана закон, според който религиозните общности трябва да доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г. Тогава страната става част от Кралството на сърби, хървати и словенци, станало след десетилетие Кралство Югославия. Ако съответните общности не могат да представят доказателства, държавата ще изземе собствеността им.

Руската патриаршия: В Черна гора е като в Украйна

Властите в Подгорица отричат атаката да е срещу СПЦ, към която спадат повечето жители на Черна гора. Опозиционният Демократичен фронт, просръбски и проруски ориентиран, обаче твърди, че законът носи облаги единствено на Черногорската православна църква, обявила се за автокефална през 1993 г., но непризната от другите православни църкви. ДФ обвинява Запада, че не реагира строго на действията на страната, защото е част от НАТО и защото президентът Мило Джуканович е добре приет в Брюксел.

При гласуването на закона миналата седмица се стигна до напрежение в парламента, а опозиционните депутати бяха арестувани.

Руската православна църква също се застъпи за СПЦ. На сайта си Московската патриаршия нарича закона циничен удар по църквата, поддържащ разкола в православния свят, и сравнява ситуацията в Черна гора с тази в Украйна (формирането на нова църква там доведе до прекъсване на общението между Москва и Вселенската патриаршия). "И в двете страни са приети дискриминационни закони, заложили юридическата основа за изземане на храмове, манастири и земя от църквата," се обяснява в позицията. Освен това "разколници с поддръжката на властите от много години се опитват да овладеят храмове на каноничната църква - също както в Украйна".

Дневник