Мъж, обвинен, че е помогнал за убийството на разследващия журналист Ян Куцяк през 2018 г., беше осъден на 15 години затвор, съобщи говорител, цитиран от "Ройтерс".

Убийството на Куцяк и годеницата му, и двамата на по 27 години, в дома им близо до Братислава през февруари 2018 г. предизвика масови протести срещу корупцията в централноевропейската страна и разклати правителството. Случаят ще повлияе и на парламентарните избори през февруари догодина.

Золтан Андрушко, на 42 години, беше един от петимата обвинени по случая, но единствено той си призна и поиска споразумение с прокурорите, за да свидетелства.

Делото срещу останалите четирима, сред които предприемачът Мариан Кочнер, за чиято корупция Куцяк е писал, започна на 19 декември и ще продължи през януари.

Андрушко се споразумя за 10-годишна присъда с прокурорите, но в понеделник съд отхвърли тази сделка и предложи по-дълга присъда, която обвиняемият прие.

Според прокурорите Кочнер е поръчал убийството на Куцяк. Той и съучастниците му, които отричат да са виновни, може да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Случаят е тест за независимостта на словашкото правосъдие на фона на връзките на Кочнер с полицията и държавни служители, които излязоха наяве.

Убийствата предизвикаха обществен гняв и принудиха премиера Роберт Фицо да подаде оставка миналата година. Неговата управляваща партия "Смер" ще се яви на оспорвани избори на 29 февруари.

Дневник