Изпращаме 2019 г. По традиция в последните дни на отминаващата година припомняме отново някои от по-значимите събития, попаднали в новинарския поток на ШУМ.БГ.

2019-та започна с нова цена на водата. Институциите влязоха в спор, кой може и не може да реши да я повиши, след като управителят на дружеството Красимир Марков подписа заповед и кубик вода в Шуменско стана 3,40 лв. Няколко Общи събрания на ВиК се проведоха през годината. На едно от тях бе решено да се обяви конкурс за директор след оставката на инж. Марков. Конкурсът се провали, а за временен шеф бе назначен Илиян Илиев.

В края на годината той бе готвен за директор на дружеството в Перник, но след преговори остана на поста си в Шумен. Голямата цел пред ВиК – Шумен е подписване на договор по ОПОС, с който трябва да се осигурят евросредства за ВиК инфраструктурата, в това число изграждане на пречиствателна станция за питейни води и нов довеждащ водопровод от яз. Тича към Шумен. Беше обявено, че са взети мерки за поддържане нивото на водата в язовира. За целта МОСВ намали количествата вода, изпускани за екологичното равновесие на р. Камчия. КЕВР реши да вдигне цената на водата в Шуменско през 2020 до 3,54 за кубик. На няколко пъти обаче, управителят на дружеството Илиян Илиев обяви, че няма да подпише заповед с по-високата цена на водата.

Дълго чакан проект бе завършен през 2019 г. Бившата сграда на КЕЧ-а бе ремонтирана. Там ще се настанят живущите от Дома за стари хора „Стефан Смядовски. През януари 2019 г. бе избран изпълнител на ремонта, за което Министерския съвет отпусна 1,5 млн.лв. през предходната година. Сградата бе завършен през есента, а декември месец общината поучи Акт 16 за нея. Очаква се още в първите дни на януари да започне преместването на хората от Дома. Друг проект, който бе завършен през тази година, бе за обновяването на четири училища. Той бе на стойност 13,041 млн. лв. С ремонтирани сгради са СУ „Трайко Симеонов“, СУ „Панайот Волов“, СУ „Васил Левски“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“.

Област Шумен не бе подмината от болестта Африканска чума по свинете (АЧС). В региона болестта дойде през август, като бе констатиран случай при диви прасета край Върбица. Преди това бяха взети мерки и стопани, които гледаха животни в тип „заден двор“ трябваше да унищожат свинете си, за да не се разпространи АЧС в големите свинекомплекси. Те останаха незасегнати от болестта. За съжаление, тя застигна стада от породата "Източнобалканска свиня" край Смядово. Наложи се унищожаване на животни. В края на годината обстановката се поуспокои, но борбата с болестта ще продължи и през 2020, отбелязаха експерти на заседанията на Областните епизоотични комисии.

Два вида избори белязаха 2019 г. - за Европейски парламент и Местни избори. През месец май гласоподавателите в област Шумен дадоха най-много гласове на Движението за права и свободи на изборите за европарламент. Втори и трети се наредиха ГЕРБ и "БСП за България".

Октомври премина под знака на Местните избори. 13 кандидати влязоха в битка за кметския стол на Шумен. Кметът на общината бе решен на балотаж. Имащите право на глас избраха за втори мандат Любомир Христов. Той получи 77 гласа повече от кандидата на БСП Венцислав Венков. Малката разлика мотивира социалистите да оспорват изборния резултат. Те сезираха съда, който образува дела, но се произнесе в полза на решението на Общинската избирателна комисия и утвърди Любомир Христов за кмет.

В 8 от общините на областта спечелиха досегашните кметове. Нови бяха избрани във Велики Преслав - Янко Йорданов от ГЕРБ, и в Нови пазар - Георги Сашев от БСП.

И през 2019 г. в Шумен културният живот бе наситен със събития. Годината обаче бе белязана от 120-годишнината от рождението на великия български композитор Панчо Владигеров. В Шумен, както и на много места в България бяха организирани десетки събития, за да бъде чествана годишнината. Проведе се и Международният конкурс за пианисти и цигулари на името на Панчо Владигеров. За поредна година Шумен събра талантливи музиканти от света, а по всеобща оценка на журито, конкурсът с всяко издание повишава нивото си.

50-годишното си издание пък трябваше да има през 2019 г. най-старото българско рали „Стари столици“. Разделение сред хората от автомобилния спорт провали състезанието. Футболният отбор на „Волов“ изпадна от В група, но за сезон 2019/2020 в третия ешелон влезе друг шуменски тим - „Шумен 2007“, Той си постави за цел в следващите години да върне шуменския футбол сред професионалистите.

Вицешампионска титла завоюваха момичетата от хандбалния тим на „Шумен“. След години на положен труд това бе голям успех за отбора. До върха стигна и мажоретният състав на Шумен, който извоюва злато на Европейско първенство в Италия. Традицията да стигат до световния връх спазиха и през 2019 г. състезателите на СК „Шуменска крепост“. Шумен се поздрави с двама световни шампиони по муай тай. На първенството на света в Тайланд титли спечелиха Иван Иванов и Християн Тотев от СК „Шуменска крепост“.

ШУМ.БГ