БСП продължава с политиката си с фалшиви новини да насажда страх, обобщи на пресконференция днес министърът на екологията Нено Димов. Коментарът му беше по повод обявеното днес намерение на левицата да поиска вот на недоверие на правителството заради политиката в областта на управление на водите и качеството на въздуха.

Министърът припомни как през май миналата година депутатът от БСП Таско Ерменков е обявил, че водата от язовир "Искър" е отровена. Прокуратурата обаче отказа да се образува досъдебно производство по случая.

Екоминистърът допълни, че именно когато в управлението са участвали БСП, са били загубени почти всички европейски средства по програмата за околна среда. Според Димов не е редно лидер на партия да разпространява фалшиви новини и да насажда страх, но, от друга страна, резултатите на левицата на последните избори показвали, че с това си поведение Нинова е удобна опозиция.

Коментирайки водната криза в Перник, той посочи, че именно когато градът се е управлява от кмет от БСП, не са били усвоени предвидени за изграждане на водния цикъл европейски пари. Димов допълни, че сега за същата цел има заделени около 105 млн. лева, като 85% от тях идват безвъзмездно по европрограма.

Екоминистърът не пропусна да отбележи, че откакто управлява третото правителство на Борисов, се подобрява качеството на въздуха. Попитан защо през септември е уверил, че в язовир "Студена" има достатъчно вода, за да изкара Перник годината, а два месеца по-късно градът е минал на режим, Димов обясни, че към онзи момент във водоема е имало достатъчно вода - 7 млн. кубика, при очаквана консумация до края на годината 2 млн. кубика.

През октомври и ноември обаче притокът бил в пъти по-малък от нормалния. На въпрос кой смята, че е отговорен за създалата се ситуация, Нено Димов отново обяви, че по закон ВиК дружествата имат за задача да осигурят нормалното водоснабдяване. Той за пореден път посочи, че не се притеснява от проверката на прокуратурата.

На въпрос дали има риск от воден режим за Ботевград заради ниското ниво на язовир "Бебреш", както предупреди днес кметът на града, Нено Димов каза, че той не е сред значимите водоеми, които МОСВ следи. Министърът допълни, че по информация на "Басейнова дирекция" ВЕЦ-ът на язовира, който според кмета е виновен за създалата се ситуация, през тази година не е работил. Забраната за пускането му била до напълването на язовира.

Дневник