Улиците на София ще се мият за 85.2 милиона лева през следващата година, което е увеличение с 6.7 милиона спрямо сегашната. Това обяви зам.-кметът по екологията Йоана Христова на сесията на Столичния общински съвет (СОС).

С автоцистерна с дюзи ще бъдат мити всички улици 24 пъти годишно, което е 83% увеличение. С маркуч ще бъдат мити 4 пъти годишно улиците с масов градски транспорт, както и вътрешнокварталните улици, велоалеи и тротоари.

Столичната община планира през периода март - ноември 22 пъти месечно машинно да се метат уличните платна, площади и тротоари. Общата им площ ще е 423 898 дка, което е със 7% повече от тази година.

СОС прие представената план-сметка за 2020 г. за почистването на града, която е в размер на 217.166 милиона лева. От тях за събиране на битови отпадъци се предвиждат 67 милиона лева, което е с 4 милиона повече от тази година. Увеличените пари са, защото се очаква с 15 000 тона по-голямо количество смет.

За събиране на едрогабаритни отпадъци се отделят 1 милион лева, е записано в план-сметката. Според независимия общински съветник Борис Бонев липсва конкретика защо се предвижда 9 пъти повече ръчно метене от машинно в столицата.

"Защото паркираните коли по улиците и тротоарите пречат за почистването им с машини", обясни зам.-кметът Христова.

Дневник