Сомалия заяви, че неназована страна е помогнала да бъде планиран съботният бомбен атентат в Могадишу, при който бяха убити най-малко 90 души, и добави, че ще разследва нападението с помощта на чужда разузнавателна служба, предаде "Ройтерс".

"Чужда страна е планирала масовото убийство на сомалийци в Могадишу на 28 декември 2019 г.", се казва в публикация в "Туитър" от днес на Националната служба за разузнаване и сигурност (НСРС) на Сомалия.
НСРС заяви, че при разследването си ще ползва помощ от неназована чужда разузнавателна организация.

Никой не е поел отговорност за нападението, което беше извършено на натоварен контролен пункт в Северозападно Могадишу. Кметът на сомалийската столица Омар Мухамуд обаче обвини свързаната с "Ал Каида" ислямистка групировка "Аш Шабаб".

Групировката често извършва бомбени атентати, за да разклаща устоите на централното правителство в Сомалия, което се ползва с подкрепата на ООН и мироопазваща мисия на Африканския съюз. Нападението с най-голям брой жертви, за което са обвинявани "Аш Шабаб", беше през 2017 г., когато камион бомба се взриви до бензиновоз в Могадишу, при което загинаха близо 600 души.

През последните години Сомалия се превърна в арена на военно и дипломатическо съперничество между Турция и Катар от една страна и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства от друга, отбелязва "Ройтерс". /БТА

   Дневник