След като по-рано днес кметът на Ботевград Иван Гавалюгов обяви, че язовир "Бебреш", който снабдява града, има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици, Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че информацията му не е вярна, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

След среща в сградата на министерството, на която са присъствали Гавалюгов, управителят на ВиК София Никола Нитов и изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева беше обявено, че към момента полезният обем на водата на "Бебреш" е почти 1.5 млн. куб. Метра. Среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра, което по сметки на министерството означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца.

По думите на Нитов през последните месеци са предприети ремонти на ВиК мрежата в Ботевград, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец. Продължава обследването за незаконни връзки по тръбопроводите, като при откриването на такива те ще бъдат прекъсвани.

Тази сутрин Иван Гавалюгов заяви, че положението в града може да бъде определено като потенциално кризисно. Той допълни, че ако свършат водните ресурси на язовир "Бебреш", градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението.

Като причина за създалата се ситуация той посочи амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи" и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното "ВиК София", и работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в експлоатация през 2014 г.

Гавалюгов посочи, че централата работи извън обхвата на своето разрешително, като тази година това се е случило в 14 дни и са източени над 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция". Той уточни, че "Напоителни системи" не могат да контролират работата на ВЕЦ "Бебреш", защото крановете за спиране се намират на територията на самия ВЕЦ.

Иван Гавалюгов посочи, че централата е собственост на фирма, която е 100% собственост на "Агрохолд" с управител бащата на Валентин Златев - Васил Златев. През миналата седмица кметът на Ботевград обяви, че от семейство Златеви идват атаките срещу него.

Иван Гавалюгов беше обвинен в конфликт на интереси през 2015 година още по време на първия му кметски мандат. Това стана причина да бъде поискано отстраняването му от поста сега, но наскоро общинската избирателна комисия реши, че няма повод за такова решение.

През юли Административният съд - София-област, отмени решението на антикорупционната комисия, с което тя е установила конфликт на интереси за кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.

Дневник