Турция обмисля дали да изпрати в Либия бойци от подкрепяните от нея групировки в Сирия. Това съобщават за "Ройтерс" четирима високопоставени източници дни преди гласуването в турския парламент на законодателство, което ще позволи разполагане на военнослужещи в северноафриканската държава.

Анкара реши да ускори процеса - вчера външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че това е необходимо, за да се избегне превръщането на Либия в "следващата Сирия".

Признатото от ООН правителство в Триполи, подписало отбранителен меморандум и споразумение за делимитиране на морската граница с Турция в последнте седмици, преди дни поиска и военна помощ срещу Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар. Неговите сили, които започнаха офанзива за завладяване на столицата (след като под контрола им е по-голямата част от Източна Либия), са подкрепяни от повечето Египет и Обединените арабски емирства и Русия, разчитат и на контакт с Франция.

Според "Ройтерс" решението в отговор на поисканата от правителството на Файез ас Сарадж помощ цели и да бъдат защитени турските частни инвестиции в Либия, а и да се подсигурят претенциите за дял от енергийните ресурси в Източното Средиземноморие. И в самия законопроект, позволяващ изпращането на войски, пише, че интересите на Турция ще пострадат, ако ЛНА на Хафтар не бъде спряна. Миналата година страната е изнесла в Либия бижута, мебели, пилешко месо и други за 1.5 млрд. долара, в африканската страна действат и големи турски строителни компании.

"Тенденция да се върви в тази посока"

За плановете сражаващи се в Сирия бойци да бъдат изпратени в Либия писаха "Блумбърг" и някои турски издания, но досега те не са били потвърждавани официално. Според източниците на "Ройтерс" - двама от правителството и двама от сферата на сигурността - по темата в момента се провеждат "срещи" и се оценява ситуацията и в резултат "има тенденция да се върви в тази посока".

Според дипломати силите на Хафтар, макар и да са далеч от центъра на Триполи, са отбелязали малък напредък с помощта на руски и судански бойци, както и с дронове от ОАЕ. Тези дронове в последните седмици станаха известни с надпреварата си с турски апарати за небето над Либия.

Сирийският център за правата на човека, който наблюдава конфликта в близкоизточната държава, твърди, че 300 бойци вече са прехвърлени от нея в Либия, а други се обучават в турски лагери. Според публикациите, досега съдържали твърдение за включване на сирийски бойци, правителството на Сарадж реагира сдържано, тъй като би предпочело акцентът да е върху турската професионална армия.

По думите на единият от източниците от сектор "Сигурност" в Турция обаче въпросът не е в избор между двете. "Опитът на военните в чужбина ще е много полезен в Либия. Има обаче и възможност да се използва и опитът на сирийски бойци. След като парламентът приеме мандата, може да се направи стъпка в тази посока."

Изпращането на войски може да увеличи напрежението както в Източното Средиземноморие, така и между Турция и Русия, които подкрепят различни страни в конфликта. Преди десетина дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че страната му няма да остане безучастна заради действието на руската частна военна компания "Вагнер" в Либия.

Дневник