Владимир Путин бе назначен за и. д. президент на Русия на 31 декември 1999 г. от тогавашния президент Борис Елцин. Оттогава той заема президентския или премиерския пост в продължение на две десетилетия.

Следват някои ключови събития през 20-те години на Путин на власт:

9 август 1999 г. По време на икономическата криза президентът Елцин назначава малко известния шеф на службите за сигурност Владимир Путин за свой пети поред премиер за по-малко от година и заявява, че иска Путин да стане негов приемник на президентския пост. През следващите седмици бомбени атентати срещу жилищни блокове в цяла Русия отнемат живота на повече от 300 души. Путин обвинява за атаките чеченските бунтовници. Неговата популярност нараства заради твърдия му отговор, който включва въздушни удари срещу части от Чечения и офанзива за връщане на отцепилата се южна провинция в състава на Русия. Някои критици на Кремъл поставят под съмнение дали чеченските екстремисти наистина стоят зад атентатите срещу жилищните сгради.

31 декември 1999 г. Болният Елцин подава оставка и назначава Путин за и. д. президент.

26 март 2000 г. Путин печели първите си президентски избори.

12 август 2000 г. След експлозия на борда й ядрената подводница "Курск" потъва на дъното на Баренцово море, при което загива целият екипаж от 118 моряци. Имиджът на Путин е разклатен, след като коментира инцидента едва след четири дни.

2002 г. Чеченските екстремисти взимат за заложници повече от 800 души в московски театър. Спецчастите щурмуват сградата, но използват отровен газ, при което загиват много от заложниците.

2003 г. Петролният магнат Михаил Ходорковски е арестуван и обвинен в измами. По-късно той е осъден и изпратен в затвора след процес, за който неговите привърженици твърдят, че е наказание за опитите му за намеса в политиката. Той е освободен едва през 2013 г., след като Путин го помилва.

Март 2004 г. Путин печели втори президентски мандат с повече от 70 процента подкрепа, след като високите цени на петрола подхранват бум на потреблението и повишават жизнения стандарт - тенденция продължила още четири години.

Септември 2004 г. Ислямистки бойци взимат за заложници повече от 1000 души в училище в Беслан, Южна Русия, като предизвикват тридневна заложническа драма, завършила с щурм. Общо 334 от заложниците загиват, повече от половината от тях деца. Родителите на някои от тях казват, че властите са действали некомпетентно, и обвиняват Путин.

Декември 2004 г. Путин премахва преките избори за губернатори на регионите, които ще се назначават директно от Кремъл. Путин твърди, че решението е необходимо, за да се запази единството на Русия.
2005 г. - Путин определя разпадането на Съветския съюз през 1991 г. като "най-голямата геополитическа катастрофа" на 20-и век.

2006 г. Разследващата журналистка Ана Политковская, критик на нарушаването на човешките права в Чечения, е убита в Москва на навръх рождения ден на Путин. Критикът на Кремъл Александър Литвиненко умира в Лондон през същата година, след като е отровен с радиоактивно вещество. Британското разследване години по-късно стига до извода, че той е бил убит от руски агенти.

2007 г. Путин държи реч в Мюнхен, в която отправя нападки срещу Вашингтон за "неограничаваната почти от нищо свръхупотреба на сила в международните отношения".

Май 2008 г. Тъй като конституционните ограничения не му позволяват да продължи да бъде президент повече от два последователни мандата, Путин става министър-председател, след като съюзникът му Дмитрий Медведев е избран за президент.

Август 2008 г. Русия побеждава в кратка война срещу Грузия. Тбилиси губи контрола над две отцепнически области, където се настаняват руски войски.

2012 г. Путин се връща на президентския пост, спечелвайки изборите с 60 процента от гласовете, след решение президентският мандат да бъде удължен от четири на шест години. Големи протести срещу Путин избухват преди и след изборите, чиито резултати според критици са манипулирани.

7-23 февруари 2014 г. Русия е домакин на зимните олимпийски игри в черноморския курорт Сочи.

27 февруари 2014 г. Руски сили започват анексията на Крим от Украйна, след като протестите в Киев свалят от власт проруския президент Виктор Янукович. Русия включва в състава си Крим следващия месец след произвеждането на заклеймен от Запада референдум. САЩ и ЕС налагат санкции на Москва.

Април 2014 г. Избухва бунт на проруски сепаратисти в Източна Украйна. Той довежда до продължаващ и досега конфликт, отнел живота на повече от 13 000 души и в резултат на който бунтовниците установяват контрол над обширна територия. Западните страни обвиняват Русия в подкрепа на сепаратистите. Москва отрича пряко участие в конфликта.

30 септември 2015 г. Русия започва да нанася въздушни удари в Сирия в рамките на най-голямата си намеса в Близкия изток от десетилетия, накланяйки везните в полза на президента Башар ал Асад.

Ноември 2016 г. Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ, след като обещава да подобри влошените отношения с Москва. Американските власти обаче стигат до извода, че Русия се е опитала да се намеси в изборите в полза на Тръмп, което хвърля тъмна сянка върху американско-руските отношения, въпреки че Москва отрича.

4 март 2018 г. Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му са отровени в Англия с нервнопаралитично вещество. Те оцеляват, но живееща наблизо жена умира, след като приятелят й донася вкъщи намерената отрова в изхвърлен флакон от парфюм. Великобритания обвинява Русия, но Москва отрича да е замесена.

19 март 2018 г. Путин печели зашеметяваща изборна победа и нов президентски мандат до 2024 г.

Юни/юли 2018 г. Русия е домакин на Световното първенство по футбол за мъже.

Юли 2019 г. В Москва избухват протести заради местните избори, които според антикремълската опозиция са произведени нечестно. Тези протести прерастват в най-голямото протестно движение в Москва от години преди да стихнат.

Декември 2019 г. Путин се хвали с преднината, която страната му има при хиперзвуковите оръжия, и твърди, че останалите държави се опитват да я догонят.

БТА/Дневник