Русия подписа споразумение за транзит на газ през Украйна ден преди да изтече срока на настоящата сделка след продължили месеци преговори. Новината беше потвърдена от руската и украинската държавни газови компании и от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Близо 40% от общо 200 млрд. куб. м газ, които Русия доставя в Европа всяка година, минават през Украйна. Сега действащото споразумение за транзит изтича на 31 декември. Ако не беше договорено ново споразумение, стотици хиляди домакинства в Европа биха били заплашени да останат без отопление. Досега Русия два пъти е спирала транзита на газ през Украйна – през 2006 и 2009 г.

За постигането на предварително споразумение между двете страни беше съобщено на 21 декември от „Газпром“ и „Нефтогаз“. Детайлите обаче предстоеше да бъдат уточнени.

Съгласно новия договор, който е за срок от пет години, Киев ще транспортира минимум 65 млрд. куб. м през 2020 г. (с 22 млрд. куб. м по-малко отколкото през 2018 г.). През 2021 – 2024 г. минималният обем според договора ще бъде 40 млрд. куб. м. Споразумението предвижда също Русия да плаща таксите за транзит на минималния договорен обем, независимо дали го подава или не, поясни изпълнителният директор на украинската „Нефтогаз“ Юрий Витренко.

Отношенията между Русия и Украйна са обтегнати заради анексирането на полуостров Крим от Русия през 2014 г. и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна, които воюват със силите на Киев от шест години. Това затрудни преговорите между двете страни, в които посредник беше Европейската комисия.

Заместник-председателят на ЕК, бившият комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, който продължава да отговаря за въпроса за транзита на руски газ за Европа през Украйна, приветства подписването на договора.

„Високо ценя упоритата работа и усилия! Благодарение на сключеното миналата седмица политическо споразумение между Русия, Украйна и ЕК транзитният договор между съответните компании, гарантиращ постоянен поток на газ към Европа от 1 януари 2020 г., вече е подписан и подпечатан“, написа той в Туитър.

Ролята на Украйна като транзитна страна за руския природен газ към Европа е подкопана от проектите за газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“. САЩ наложиха санкции върху фирмите, участващи в проектите. Преди седмица беше съобщено, че американските санкции могат да забавят влизането в експлоатация на „Северен поток 2“ до 2023 г.

svobodnaevropa.bg