Може би планирате плащането на данъците си късно или ви е трудно да жонглирате с наема и други сметки. Усещате, че цялото ви тяло е напрегнато и чувство за някакъв ужас ви обзема при мисълта, че трябва да се справите с финансовите неприятности. Сигурно ви минава и мисълта да вземете от някъде пари назаем спешно. Тревогите за пари идват от много различни източници, но това паническо усещане си има име: финансово безпокойство.

Както се случва, вие не сте единствения, който изпитва безпокойство заради парите. Проучване показва, че парите остават един от най-значимите стресови фактори, отчитани сред хората от година на година, наред с проблемите, свързани с работата и здравето.

Въпреки че парите са толкова голям обект за безпокойство, нека разгледаме по-подробно финансовото безпокойство и как можете да го разпознаете. А за тези, които вече се справят с паричната тревожност по един или друг начин, имаме няколко експертни съвета, които да ви помогнат да се справите и да се почувствате по-добре по отношение на финансовото си състояние.

Какво е финансово безпокойство?

Финансовата тревожност може да изглежда различно при всеки човек. Финансовите тревоги, които се проявяват в чувствата и поведението, може също да не са еднакви.

Финансовата тревожност може да бъде описана като реакция, основана на страх или отношение към личните финанси, което често е свързано с неефективно управление на парите и неоптимално вземане на финансови решения.

Има разлика между нарушеното ниво на финансово безпокойство и общото безпокойство, което е нормална реакция при стресови и несигурни ситуации.

Нормална ли е финансовата тревожност?

Ако се окажете с големи финансови притеснения, знайте, че не сте единствените. В проучване 34% от анкетираните заявили, че изпитват финансова тревожност всеки ден през последната седмица. Освен това изглежда, че тази тревожността може да се влоши: 44% от анкетираните били по-разтревожени за своите финанси днес в сравнение с преди година.

Също така е вероятно, когато започнем да разпознаваме този феномен и да го обсъждаме по-открито, хората може да са по-склонни да се идентифицират с него.

Какво причинява финансово безпокойство?

Наличието на по-ниски доходи е основен източник за финансовото безпокойство. Това е най-честата причина във всички анкетирани възрастови групи.

Съвети за справяне с финансовото безпокойство:
Тъй като източникът на вашата финансова тревожност вероятно се различава от нечий друг, вашите методи за справяне ще трябва да бъдат адаптирани, за да отговарят на вашите нужди. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да започнете да контролирате финансовото си безпокойство.

Приемете притесненията си и назовете своите тревоги. Определянето на вашите тревоги може да ви помогне да възвърнете властта и контрола си върху финансовото си състояние;

Ако тревожността може да бъде облекчена чрез образование или изясняване на конкретен аспект от нечии финанси, това може да помогне за значително намаляване на финансово безпокойство. След като разберете източника на финансовото безпокойството, можете да предприемете необходимите стъпки за справяне с него

Например, може би забелязвате, че се чувствате притеснени всеки път, когато проверявате пощенската си кутия. Получаването на поща вероятно не е това, което ви тревожи. По-големите сметки обаче могат да бъдат проблем. Признайте, че дългът на кредитната ви карта влияе на ежедневието ви и използвайте тази яснота, за да реформирате използването на този финансов продукт.

Ако се притеснявате да не прехвърлите дългове на любимите си хора, проучете как дългът се предава след смъртта. Ако се страхувате от неуправляем дълг по кредитна карта, направете консултация, която ви помага да се справите с проблемите си и да разработите план за решаването му.

Забележете дали сте принудени да вземете решение, вкоренено в тревожни или страшни чувства.

Забавянето и размишлението може да ви даде възможност да се ориентирате в каквато и да е импулсивност и да намерите по-продуктивни начини да мислите по въпроса.