Фаворитът за кандидат за президент на американските демократи Джо Байдън би се явил на избори с вицепрезидент републиканец. Това заяви той по време на кампанийно събитие.

Байдън засега изглежда като най-силната кандидатура, която демократите могат да изправят срещу президента Доналд Тръмп. Той се надява да спечели подкрепата за умерените демократи, независимите и недоволните от Тръмп републиканци, като явно е готов да приеме и политик от другата партия в екипа си.

По време на събитието обаче той уточни, че няма никого предвид и че "свестните" републиканци би трябвало да се изправят срещу Тръмп.

През 2008 г. покойният сенатор Джон Маккейн направи опит да вкара в бюлетината си политик от друга партия - Джо Либерман, който първо бе демократ, а после - независим. Партийният натиск обаче го принуди да избере вместо него Сара Пейлин.

77-годишният Байдън бе вицепрезидент на Барак Обама в продължение на два мандата и е прекарал 35 години в Конгреса. Прогресивните демократи го критикуват, че не протяга ръка към лявото крило на партията и няма желание да реформира политическата система. Основните му съперници са именно техни представители – Елизабет Уорън и Бърни Сандърс. По време на кампанията си Байдън е казвал, че бил искал вицепрезидентът му да бъде човек от друг етнос или жена.

Дневник