Новата година вече настъпи в малки тихоокеански страни, предаде Асошиейтед прес.

Кирибати - държава, разпростираща се върху 3200 коралови атола - бе сред първите, влезли в 2020 година. Тя е на предна линия в борбата срещу климатичните промени, заплашена от суша и повишаването на морското равнище.

В Самоа посрещнаха Нова година в по-мрачно настроение от обичайното, въпреки че в полунощ небето над столицата Апия бе озарено от фойерверки.

Епидемия от морбили в края на тази година отне живота на 81 човека, предимно малки деца, в островната държава. В страната с население от малко под 200 000 души бяха регистрирани над 5600 случая на заразата.

Жителите на Самоа имат уникалния шанс да посрещнат два пъти Нова година - трябва само да прелетят 163 километра до американска Самоа, която посреща последна 2020-та.

В новото десетилетие влязоха и жителите на Нова Зеландия с традиционно светлинно шоу в най-големия град на страната Окланд.

Сидни, макар и да се задушава от смога заради горските пожари, и тази година представи на света уникално светлинно шоу.

Заради многото часови зони в Австралия ще празнуват 2020-та до 16.30.

Десетки хиляди хора в Югоизточна Австралия преживяха ужас в новогодишната нощ, след като се оказаха обградени от горски пожари, съобщиха австралийските власти, цитирани от ДПА.

Мобилните телефони, интернет връзките и електричеството излязоха извън строя по южното крайбрежие на щата Нов Южен Уелс заради паднали кули и електропроводи, заяви щатската пожарна.

Над 4000 души се оказаха блокирани по плажовете с падането на нощта в Маракута, щата Виктория, където пожарите продължават да заплашват крайбрежния град. Всички пътища от и за района са затворени заради пожарите, заявиха службите за спешна реакция във Виктория.

"Като във военна зона е", такова сравнение за положението направи Айлийн Оукс, жителка на град Бейтманс Бей, пред австралийската телевизия. Бейтманс Бей от повече от два дни е откъснат от света заради пожарите, което принуди хората да търсят безопасност на плажа.

Над 350 км от магистралата за Сидни е затворена заради пламъците, заяви полицията.

На помощ на блокираните в крайбрежните градове бяха извикани военните.

През утрешния ден ще бъдат използвани военноморски амфибийни транспортни кораби и военни хеликоптери, за да превозят храна, вода и медицинска помощ за откъснатите градове и да евакуират тези от хората там, които пожелаят да се евакуират, заяви австралийското министерство на отбраната.

Австралийската метеорологична служба съобщи, че в западните части на Сидни температурите през днешния ден са достигнали 46 градуса, но се очаква пожарникарите да получат известна глътка въздух в първите дни на новата година, защото в четвъртък и петък времето ще стане малко по-благосклонно.

Но в края на седмицата се очаква температурите отново да достигнат 40 градуса и повече.

Въпреки сложната обстановка с пожарите в Нов Южен Уелс над един милион души посрещнаха новата година в пристанището на Сидни и околността, откъдето станаха свидетели на традиционната зрелищна заря над знаковите забележителности на най-големия австралийски град, предаде Асошиейтед прес.

Малки части от Русия посрещат новото десетилетие заедно с жителите и гостите на Сидни.

А в столицата Москва използват изкуствен сняг за тържествата тази вечер заради необичайно високите температури.

Заради многото часови пояси жителите на Русия ще имат повод да гръмнат шампанското цели 10 пъти, но рекордьори са обитателите на Международната космическа станция.

5-членният екипаж - двама руснаци и американци и един италианец, ще имат повод да вдигат наздравици цели 15 пъти, но със сигурност няма да е с шампанско, тъй като на борда няма алкохол и консумацията му е забранена.

Спиращи дъха фойерверки ще има в Лондон, Париж и Ню Йорк. Британците посрещат за последен път Нова година като членове на Европейския съюз, 12 хил. фойерверки ще озарят небето веднага щом Биг Бен отброи първата секунда на 2020-та, въпреки извършващите се реновационни работи на прочутата часовникова кула. Опасващото в момента голяма част от нея скеле постепенно ще бъде премахнато до края на следващата година.

През месец март част от скелето бе свалено и стана ясно, че черните някога цифри и стрелки на часовниците са били боядисани в синьо. Откакто започна реставрацията на Биг Бен през 2017 г., голямата камбана замлъкна, като беше задействана само при специални събития.

В Париж са разположени 100 хил. полицаи, които да следят за реда, а в Ню Йорк по традиция на Таймс Скуеър ще бъде спусната новогодишната топка.

За първи път дронове ще следят за сигурността.

38 часови зони се използват от различните държави по света, а новогодишните тържества продължават 26 часа по цялата планета.

Дир.бг