Най-новата страна членка на Европейския съюз, Хърватия, от днес поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС.

В края на миналата година премиерът Андрей Пленкович каза, че хърватското председателство ще се съсредоточи върху "Европа, която се развива, Европа, която свързва, Европа, която защитава, и Европа, която влияе", предаде EurActiv.

Премиерът също показа логото на председателството, проектирано от студентка по дизайн, както и мотото: "Силна Европа в свят, пълен с предизвикателства".

Пленкович допълни, че най-доброто решение за предизвикателствата пред света е "по-силен съюз" и че председателството е исторически момент за страната.

Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013 г., отбелязва 29 години независимост, а премиерът заяви, че председателството е доказателство, че страната е направила скока от разкъсана от война държава към стабилен международен участник и член на ЕС и НАТО.

По думите на Пленкович дългосрочният бюджет на ЕС, многогодишната финансова рамка (МФР), е една от специфичните политически области, върху които ще се фокусира Хърватия. Страната е част от групата "Приятели на кохезията" (в която е и България), имаща за цел да запази процента от бюджета, отпуснат за сближаване.

Сред целите на групата е и да се поддържа участието на държавите-членки в проекти, финансирани от фондове за сближаване. Минималният процент на съфинансиране в момента е 15%, но някои държави-членки искат той да стане до 30%. Хърватия твърди, че няма да може да изпълни задълженията си по много проекти, ако увеличението стане факт.

Пленкович каза, че ще бъдат положени усилия и за укрепване на Европейския стълб на социалните права. Западните Балкани също ще имат специална позиция в председателството. През май в Загреб ще има среща по темата на върха на ЕС, която се разглежда като шанс за възраждане или преосмисляне на блокирания процес на разширяване.

"Нуждаем се от Европа, която се свързва. Транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура трябва да бъдат доразвити. По-добрата свързаност предполага по-добра и по-сигурна инфраструктура за данни", каза Пленкович и добави, че вътрешната сигурност също ще бъде на дневен ред.

"Ние ще се застъпим за по-тясно сътрудничество в борбата срещу финансирането на тероризма. Необходими са по-добри връзки между информационните системи в областта на вътрешните работи", настоя той.

Що се отнася до миграцията, премиерът заяви, че е необходима реформа на Общата европейска система за убежище и по-добро сътрудничество с трети страни.

"Трябва да сме по-устойчиви към увеличаващите се хибридни заплахи, да засилим способностите в киберсигурността, да се борим с фалшивите новини", заключи Пленкович.

Дневник