Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че Иран ще плати висока цена след щурмуването на американското посолство в Багдад, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. "Иран ще бъде държан отговорен за причиняване на жертви или материални щети в сгради, ползвани от представители на Съединените щати", подчерта той.
"Те ще платят висока цена! Това не е предупреждение, а заплаха. Честита Нова година!", написа Тръмп в Туитър. На въпрос дали напрежението с Иран ще доведе до война Тръмп, цитиран от Ройтерс, отговори: "Дали искам война? Не. Искам мир. Харесвам мира. И Иран трябва да иска мир" повече от всяка друга държава.

Вчера, по време на протести пред сградата, в които участваха членове на иракски милиции, комплексът на посолството беше атакува, като беше подпалена приемната на дипломатическата мисия, но не стигнаха до основната сграда. Веднага след инцидента Тръмп обяви, че зад провокациите стои Иран.

В същото време Иран разкритикува Вашингтон заради американските твърдения, че Техеран стои зад щурмуването на посолството на САЩ в Багдад. "Дързостта на американските ръководители е толкова голяма, че след смъртта на 25-има иракчани и голям брой ранени при американските военновъздушни удари в Ирак, които нарушиха суверенитета и териториалната цялост на Ирак, те приписват на Иран отговорността за демонстрациите на иракския народ срещу техните насилнически действия", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

Дневник