Минималната заплата в Португалия от днес се повишава до 635 евро, което е увеличение с близо 6 процента, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Дори така минималното възнаграждение остава най-ниското в Западна Европа. В България от 1 януари минималната работна заплата стана 610 лева (почти 312 евро).

Премиерът Антониу Коща обеща в началото на втория си мандат миналата година да вдигне месечния минимум с 25% до 750 евро към 2023 година. Един от петима трудещи се в Португалия е на минимална заплата, а положението със заетостта на 890 000 души бе определено като "несигурно". С този термин се означават нестандартни форми на заетост, включително временна работа и работа на срочен договор.

Левоцентристката Социалистическа партия на Коща, която бе на власт през четири години на силен икономически растеж и намаляване на бюджетния дефицит, спечели изборите на 6 октомври, разширявайки представителството си като най-голямата партия в парламента, но не успя да постигне мнозинство.

Всяка година ще се прави преглед на заплатите и ще се договарят увеличения, докато целта от 750 евро месечен минимум не бъде постигната през 2023 година.

Между 2015 година, когато социалистите дойдоха на власт, и 2019 г. минималната заплата в Португалия се е повишила с 14% от 505 до 600 евро. За сравнение, в съседна Испания тя е 1050 евро.

Португалия остава сред страните с най-голямо неравенство в доходите в ЕС, посочи правителството.
Според анализатори несигурността на работните места е сред големите проблеми в националната икономика. Португалската икономика е в етап на охлаждане, след като през 2017 г. отчете най-силния растеж от близо две десетилетия и се възстанови от дълговата криза, която наложи на страната да потърси международна помощ, припомня "Ройтерс".

Дневник