Година на надежди и евентуално на промени. Такава ще е новата 2020-а за българския футбол. В следващите месеци най-популярният спорт е изправен пред ключови събития.

В спортен план годината ще отбележи възможността на България за първо класиране на голямо първенство от 16 години. За последно националният отбор игра на Евро 2004, а след това на власт дойдоха Борислав Михайлов и "четвъртите в света", като под тяхно ръководство България все още не успява да стигне до финалите на голям форум.

Другият акцент е борбата за БФС. За 7 юни е насрочен конгресът, на който клубовете ще изберат кой да ръководи футболния съюз.

Плейофите за Евро 2020

Важната футболна година започва с плейофите за класиране на Евро 2020. Въпреки слабото представяне в квалификациите, в които тимът взе само една победа, България все още има шанс да играе на голям форум.

Това минава през победа над Унгария на 26 март на Националния стадион "Васил Левски". В случай на успех България ще играе финал в своя поток, в който ще се изправи срещу Исландия или Румъния.

Той ще бъде пет дни по-късно и в него българският тим отново ще бъде домакин.

"Знаем, че се отваря шанс и ще се опитаме да го оползотворим. Ще се опитаме да се предпазим от крайни реакции. Унгария е силен отбор, но и ние имаме своите шансове, които трябва да използваме", каза селекционерът Георги Дерменджиев, който застана начело на България в края на октомври.

Евентуално класиране на европейско първенство не само ще сложи край на чакането, но ще донесе и финансови ползи. За първенството през 2020 г. УЕФА плаща бонус от 9.25 милиона евро на всеки отбор участник. Допълнително се разпределят средства и от парите от телевизионните права.

Ако България се класира на Евро 2020, ще попадне в група с европейския първенец Португалия, световния шампион Франция, както и предишния световен шампион Германия.

На самото първенство има бонуси по 1.5 млн. евро за победа и 750 хил. евро за равенство. Класиране за осминафиналите носи 2 млн. евро, а за четвъртфиналите – 3.25 милиона. Участие на полуфиналите върви с премия от 5 млн. евро, а за първия и втория бонусите са съответно 10 и 7 млн. евро.

Игра на тронове в БФС

Годината е изключително важна за цялостната посока на развитие на БФС. На 7 юни ще се състои извънредният изборен конгрес, когато трябва да бъде избран и нов президент на организацията.

След 14 години начело на БФС Борислав Михайлов подаде оставка в разгара на кризата след тежката загуба от Англия и расисткия скандал.

Малко повече от шест месеца преди провеждането на конгрес все още не се знае кои са хората, които ще се впуснат в надпревара за президентския пост. Временно изпълняващият длъжността Михаил Касабов заяви, че няма да се кандидатира. Същото е намерението и на вицепрезидента Атанас Фурнаджиев.

Дългогодишният първи вицепрезидент на БФС Йордан Лечков, който беше и дясна ръка на Борислав Михайлов, засега не коментира плановете си. Бившият халф, който беше отстранен от вицепрезидентския пост и е само член на изпълкома в оставка, е единственият, който претендира, че настоящото ръководство трябва да изкара докрай мандата си до пролетта на 2022 г.

Изборът на нов президент има ключово значение, тъй като новият председател трябва да предложи изпълнителен комитет, нови председатели на комисиите и техните състави.

Макар и "ветровит" постът е важен и заради управлението на средствата, които влизат в БФС. През 2020 г. Българският футболен съюз трябва да получи от ФИФА и УЕФА около 15 млн. евро по различни програми.

С развоя на събитията в БФС са свързани и две важни теми - за въвеждането на технологията за видеоповторенията (VAR) в българския футбол и за преговорите за нов договор за телевизионните права. Футболният съюз вече обяви, че ще работи усилено за въвеждането на VAR, като собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев поиска подкрепа от държавата.

Договорът за телевизионните права е към края си и се очаква започване на преговори. В момента мачовете се излъчват в каналите на "Нова броудкастинг груп", която е собственост на Домусчиев.

Поглед към Разград и клубния футбол

Първото голямо футболно събитие за годината по традиция е свързано с "Лудогорец". Шампионите ще играят с "Интер" в 1/16-финалите в Лига Европа.

По това време се подновява и сезонът в първенството, като още в първия кръг за 2020 г. предстои дерби между "Левски" и ЦСКА. Погледите в първенството са насочени основно към възможността "Лудогорец" да спечели девета поредна титла и да изравни рекорда на ЦСКА, поставен между 1954 и 1962 г.

В момента "Лудогорец" води с пет точки пред "Левски", със седем пред "Локомотив" (Пловдив) и девет пред ЦСКА.

Симеон Кичуков/Дневник