Американският радиоводещ и теоретик на конспирациите Алекс Джоунс бе глобен със 100 хил. долара заради неспазване на указанията на съда по дело за клевета, съобщи Би Би Си.

Джоунс е съден от бащата на дете, убито по време на стрелбата в средното училище "Сенди Хук" през 2012 г. Тогава 20-годишният Адам Ланза изби 20 деца на възраст 6 и 7 години, както и шестима служители, преди да се самоубие.

Според Джоунс обаче трагедията е била измама, предизвикана с цел да бъде затегнат контролът върху оръжията. През 2013 г. той я е нарекъл инсценирана. "Очевидно има хора, актьори, които играят други хора", казал през 2014 г. "Проверих го и няма съмнение, че нещо се прикрива, има актьори, манипулации, те са уличени в лъжи, планирали са го и са го направили." През януари 2015 г. все още е настоявал, че стрелбата е била "синтетична, напълно фалшива, с актьори, по мое мнение произведена."

Сега Джоунс твърди, че думите му са извадени от контекста, но срещу него вече има заведени дела от няколко родители на починали деца. Те твърдят, че са станали обект на тормоз и на някои от тях се е налагало да се преместят да живеят в други градове и щати, за да избегнат насилие от повярвали на Джоунс почитатели.

Сегашното наказание е постановено заради неспазена съдебна заповед защитата на Джоунс да изпрати материали и свидетели на ищеца по делото "Нийл Хеслин". Хеслин е загубил шестгодишния си син Люис в стрелбата.

През октомври той бе наказан по друг повод и вече дължи общо 126 хил. долара по наказания и съдебни такси, дори преди процесът да е започнал.

Кой е Алекс Джоунс

Радиоводещ, който стои и зад сайтовете Infowars, NewsWars и PrisonPlanet. Според него правителството стои зад атаките на 11 септември и кацането на Луната е било инсценирано. Той е яростен защитник на правото да се носи оръжие, противник на ваксините и вярва, че бялата раса е жертва на геноцид.

Джоунс разпространи лъжата, че пицарията Comet Ping Pong е прикритие за педофилска мрежа, включваща Бил и Хилъри Клинтън, принуждавайки се по-късно публично да оттегли думите си, след като собствениците на заведението бяха тормозени и заплашвани от негови привърженици, а един от тях дори стреля в сградата. Миналата година той твърдеше, че демократите планират да започнат втора гражданска война на националния празник 4 юли.

"Шоуто на Алекс Джоунс" се излъчва по над 90 радиостанции в САЩ и през 2010 г. е имало 2 млн. слушатели седмично. 10 млн. души посещават месечно Infowars. Самият Джоунс е отявлен привърженик на президента Доналд Тръмп и сътрудниците му побързаха да се оплачат, че наложените ограничения са част от плана на "Фейсбук" демократите да спечелят междинните избори през ноември.

Джоунс използва предаванията си и за да рекламира собствените си продукти, сред които хапчета за "мозъчна сила"; защитни жилетки; продукти за оцеляване при ядрени и биологически бедствия, тениски "Хилъри в затвора" и др.

Дневник